CENTRO PER LA PROMOZIONE DELLA SCIENZA DELLA REPUBBLICA SERBA

CENTRE FOR PROMOTION OF SCIENCE OF THE REPUBLIC OF SERBIA - Urban concept for Block 39 Belgrade / Serbia / 2010

6
6 Love 1,522 Visits Published
Science, geometry and clear design concept communication are the bases for a building that shall disseminate scientific culture and exploratory curiosity from early ages to adults. The challenge was then to entrust the system to the communication ability of three parallelepipeds and one sphere for the first stage of conceptual analysis. A matted partial coating, a Solarwall®, with an high energetic and technologic value, wraps the corner of the complex, surrounds and delimits the formal composition of the site, defining in its presence, the sustainable valence of the project.The buildings planned for the Science and Art Campus follow a coherent southern exposition for solar collecting and exploitation for energy production entrusted to the facades that become bioclimatic greenhouse for energy up taking. Buildings in the Master Plan are laid out and oriented in such a way that access to solar radiation can be maximized in order to allow for exploiting this renewable energy for space and water heating. Given the constraints of the lot placement with respect to the geographical coordinates as well as to the existing urban layout, this approach has required a diagonal displacement of the buildings. The proposed design foresees the use of: bio-ecological and eco-friendly insulation materials - such as panels of wood-fiber or wood-wool - associated with low thermal conductivity values and containing non toxic additives and adhesives, easily reusable and fully recyclable; sustainable construction technologies - such as a dry-assembled combined wood&steel structural frame characterised by a good mechanical strength - easy to be dismantled and recyclable at the end of life thus reducing the quantity of waste disposal; multiple layer light walls, characterised by optimum thermal and acoustic insulation as well as easy to be dismantled and recyclable at the end of life.
6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Science, geometry and clear design concept communication are the bases for a building that shall disseminate scientific culture and exploratory curiosity from early ages to adults. The challenge was then to entrust the system to the communication ability of three parallelepipeds and one sphere for the first stage of conceptual analysis. A matted partial coating, a Solarwall®, with an high energetic and technologic value, wraps the corner of the complex, surrounds and delimits the formal...

    Project details
    • Year 2010
    • Client Republic of Serbia
    • Status Competition works
    • Type multi-purpose civic centres / Neighbourhoods/settlements/residential parcelling / Research Centres/Labs / Multi-purpose Cultural Centres / Museums / Exhibition Design / Exhibitions /Installations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users