Place de la République

Paris / France / 2013

0
0 Love 2,091 Visits Published
[ENG] - TVK - Pierre Alain Trévelo and Antoine Viger-Kohler - hand over the redevelopment of the Place de la République, inaugurated by Bertrand Delanoe on Sunday 16 June. Due to its exceptional size (120m by nearly 300m), its symbolic dimension as a representative public statement and its location in the city, the Place de la République occupies a special place in the international hub that is Paris. The redevelopment of the Place de la République is based on the concept of an open space with multiple urban uses. The elimination of the traffic circle frees the site from the dominating constraint of motor vehicle traffic. The creation of the concourse marks the return of calm in an airy, uncluttered two hectare space. The new square, now skirted by motor traffic, creates a large-scale landscape and becomes an urban resource, available and adaptable for different uses. Clear connections with the large boulevards promote a new balance centred on soft transport for pedestrians, cyclists and public transport. The statue of Marianne, the reflective pool, the pavilion and the rows of the trees form a strong axis. This harmony is amplified by the serene balance of the mineral element and a very gentle slope of 1%. All these elements contribute to both the interpretation of unitary materials in a perennial and contemporary manner and multiple explorations (colours, water, lights) creating different urban ambiances. The Place de la République is now a new centre of attraction, a place for exchanges and meetings. Two terraces incorporated into the continuity of the square encourage people to sit down and relax. The south-west part of the square houses a 162 m² pavilion also designed by TVK, a unique building, glazed throughout to retain a continuous impression of this singular space. The Place de la République is now the largest pedestrian square in Paris. context : Paris, 3e / 10 arrondissement calender : 2010 / in progress surface area : 3.8 Ha budget: 12 000 000 euros TTC contractor: DVD (direction de la voirie et des déplacements) / ville de paris Architects: Laureates Pierre Alain TREVELO & Antoine VIGER-KOLHER architectes / urbanistes. Vincent HERTENBERGER, Agathe LAVIELLE, Julien JACQUOT, Anais NICOLAS, Diane GOBILLARD, Ségolène MERLIN,, Nicolas MALLET. Collaborators : Landscaping : Matha SCHWARTZ and AREAL Lighting concept: Yann KERSALE , AIK Structure / Circulation : Atec, bet / Citec, bet circulation Climat Engineering : TransSolar, klimaengineering Consultation : Ville Ouverte The Place de la République is situated in a very special location within the city of Paris. The square could potentially represent one of the city’s major monuments of the 21st century. This potential should not be wasted and the future plans for the space must be designed for the long term, and thus should be able to accommodate evolutions over time. Today, though, this potential suffers and remains unexploited. There are several reasons to explain why; the marked domination of traffic circulation over all other activities, the indiscernible pedestrian pathways which are parceled and static. Today, the quality of the Place de la République is subjected to the typology of a traffic circle. Now it is a matter of creating a public space for pedestrians, as large as possible, and one that is directly connected to the façades along one side of the square. The square is dissymmetrical in both directions, and this form is particularly important from an environmental and climatic point of view. This environmental approach is outlined in a few simple principles: -Reinforce the presence of greenery and produce a unified landscape with maximum area. -Let the sun penetrate and position the pedestrian pathways in the areas that receive the most sunlight. -Let the warm summer winds penetrate for better aeration of the city and for the dilution of pollutants. -Block the uncomfortable cold winter winds. We are proposing to create a vast public space reserved for pedestrians and cyclists, and to create a connection to the square at the north-east border. In order to create this link, it is necessary to cut the circulation of traffic on the street Faubourg du Temple at its intersection with the street Yves Toudic, and to extend the public space up to this point. In this way the future Place de la République would be a large free space of 2 hectares, opening onto the main boulevards. The future Place de la République must have a sense of unity. Unity is provided here in its spatial composition: one unified flow of movement, as well as for the work on the land.
0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [ENG] - TVK - Pierre Alain Trévelo and Antoine Viger-Kohler - hand over the redevelopment of the Place de la République, inaugurated by Bertrand Delanoe on Sunday 16 June. Due to its exceptional size (120m by nearly 300m), its symbolic dimension as a representative public statement and its location in the city, the Place de la République occupies a special place in the international hub that is Paris. The redevelopment of the Place de la République is based on the concept of an open space with...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Current works
    • Type Public Squares
    Archilovers On Instagram