Relámpago house | h3o architects

Barcelona / Spain / 2023

11
11 Love 1,634 Visits Published

H3o Architects, a young architecture studio based in Barcelona, presents Relámpago House, one of its most special and unusual residential projects. The renovation of a modest 55m2 old barn within a traditional Catalan farmhouse on the outskirts of Barcelona, situated in Sant Just Desvern, has given rise to a distinctive space full of color, which tells its own memorable story to those who visit it. 


Driven by the desires of its owner, a historian with a passion for creativity and art, the project takes as starting point, the legend of the lightning that crossed Can Cardona many years ago. The architects wanted to depict this inspiration in a functional yet bold design that would stimulate the client's artistic interest. 


Relámpago, the name of the house, is Spanish for lightning, alluding to the story about the natural phenomenon that holds historical significance for the property. The gable-roofed house features lightning as a central element, playing a key role in defining and delineating distinct areas within the house. When lightning is transformed into both a wall and a lamp, it promptly shapes and configures the functionality of the interior spaces. 


“Relampago House is a project that speaks of one of our great concerns in spatial exploration: morphology and colour approached through fantasy. We used the incredible story of a lightning that struck the house years ago as a starting point for the design", say Adrià Orriols, Joan Gener and Miquel Ruiz of h3o Architects. 


With this renovation, the studio's main intention is to generate a unique architectural experience that departs from conventional bland interiors. By combining an outbreaking architecture with a highly distinctive concept, brimming with identity, it results in a proposal that merges geometries, materials and colours, giving life and shape to a stimulating interior where fluidity between spaces stand as protagonist. 


A zigzagging distribution shapes the different areas of the house. With a distinctive morphology composed of lines and angular geometries that flow and blend with each other, the project creates a visual and spatial effect that amazes the user. Furthermore, the wide range of strategically applied vibrant colors on the different surfaces of the house allows both to highlight shapes and volumes, as well as distinguish and unify spaces. This chromatic choice creates an atmosphere that challenges the usual spatial perception of the user and, in combination with a series of small, seemingly out-of-context stone elements, opens the way to sensations and memories that transform the space. 


Relámpago House transcends the conventional notion of home. By celebrating a passion for the arts through an authentic narrative, it aims to introduce a different vision of everyday life, where creativity and originality are the essence of each day. 


[ES]


H3o Architects, joven estudio de arquitectura con sede en Barcelona presenta la Casa Relámpago, uno de sus más especiales e inusuales proyectos de vivienda. La renovación de un antiguo granero, de tan solo 55 m2, en una tradicional masía catalana a los alrededores de la ciudad de Barcelona, en Sant Just Desvern, ha dado como resultado un espacio cargado de personalidad y color, que narra una historia propia y memorable a aquellos que lo visitan. 


Impulsado por los deseos de su propietario, un historiador apasionado por la creatividad y el arte, el proyecto toma como punto de partida la leyenda del relámpago que cruzó Can Cardona muchos años atrás. Los arquitectos quisieron plasmar esta inspiración en un diseño funcional y a la vez atrevido que estimulara el interés artístico del cliente. 


La vivienda, de cubierta a dos aguas, se caracteriza por la materialización del rayo como elemento central que define y separa los espacios interiores. El rayo, al transformarse en muro y luminaria, estructura y moldea de manera clara e inmediata el funcionamiento de las diferentes estancias. 


“La Casa Relámpago es un proyecto que habla de una de nuestras grandes inquietudes en la exploración espacial: la morfología y el color abordadas desde la fantasía. Aprovechamos la historia increíble de un rayo que atravesó la casa años atrás como punto de partida para nuestra inspiración.” destacan Adrià Orriols, Joan Gener y Miquel Ruiz de h3o Architects. 


Con esta reforma, la principal intención del estudio es generar una experiencia arquitectónica única que se aleja de los interiores convencionales anodinos de costumbre. Al combinar una arquitectura transgresora con una idea llena de identidad, se da resultado a una propuesta que fusiona geometrías, materialidades y colores, dando vida y forma a un interior estimulante donde la fluidez entre espacios se erige como protagonista indiscutible. 


Desde la morfología, este reto se aborda con una distribución zigzagueante que da forma y divide las distintas zonas de la casa. Compuesto por líneas y geometrías angulares que fluyen y se enlazan entre sí, el proyecto crea un efecto visual y espacial que sorprende al usuario. Además, la amplia gama de colores vibrantes aplicada estratégicamente sobre las diferentes masas y planos de la casa permite tanto resaltar las formas y los volúmenes como distinguir y unificar espacios. Esta elección cromática crea una atmósfera que desafía la espacialidad habitual del usuario y, en combinación con una serie de pequeños elementos de piedra aparentemente descontextualizados, abre camino a sensaciones y recuerdos que transforman el espacio. 


La Casa Relámpago trasciende la noción convencional del hogar. Al celebrar la pasión por las artes a través de una narrativa auténtica, su objetivo es despertar una mirada diferente hacia la cotidianidad, una en donde la creatividad y la originalidad son la esencia de cada día. 


 


[CAT]


H3o Architects, jove estudi d'arquitectura amb seu a Barcelona presenta la Casa Relámpago, un dels seus projectes d'habitatge més especials i inusuals. La renovació d'un antic graner, de tan sols 55 m², en una tradicional masia catalana als voltants de la ciutat de Barcelona, a Sant Just Desvern, ha donat com a resultat un espai carregat de personalitat i color, que narra una història pròpia i memorable. 


Impulsat pels desitjos del seu propietari, un historiador apassionat per la creativitat i l'art, el projecte pren com a punt de partida la llegenda del llampec que va creuar Can Cardona molts anys enrere. Els arquitectes van voler plasmar aquesta inspiració en un disseny funcional i alhora atrevit que estimulés l'interès artístic del client. 


L'habitatge, de coberta de dos aiües, es caracteritza per la materialització del raig com a element central que defineix i separa els espais interiors. El raig, en transformar-se 


en mur i lluminària, estructura i modela de manera clara i immediata el funcionament de les diferents estançes. 


“La Casa Relámpago és un projecte que parla d'una de les nostres grans inquietuds en l'exploració espacial: la morfologia i el color abordades des de la fantasia. Aprofitem la història increïble d'un llamp que va travessar la casa anys enrere com a punt de partida per a la nostra inspiració.” destaquen Adrià Orriols, Joan Gener i Miquel Ruiz de H3o Architects. 


Amb aquesta reforma, la principal intenció de l'estudi és generar una experiència arquitectònica única que s'allunya dels interiors convencionals anodins de costum. En combinar una arquitectura transgressora amb una idea plena d'identitat, es dona resultat a una proposta que fusiona geometries, materialitats i colors, donant vida i forma a un interior estimulant on la fluïdesa entre espais s'erigeix com a protagonista indiscutible. 


Des de la morfologia, aquest repte s'aborda amb una distribució zizaguejant que dona forma i divideix les diferents zones de la casa. Composat per línies i geometries angulars que flueixen i s'enllacen entre si, el projecte crea un efecte visual i espacial que sorprèn l'usuari. A més, l'àmplia gamma de colors vibrants aplicada estratègicament sobre les diferents masses i plans de la casa, permet ressaltar les formes i els volums com distingir i unificar espais. Aquesta elecció cromàtica crea una atmosfera que desafia l'espacialitat habitual de l'usuari i, en combinació amb una sèrie de petits elements de pedra aparentment descontextualitzats, obre camí a sensacions i records que transformen l'espai. 


La Casa Relámpago transcendeix la noció convencional de la llar. En celebrar la passió per les arts a través d'una narrativa autèntica, el seu objectiu és despertar una mirada diferent cap a la quotidianitat, una on la creativitat i l'originalitat són l'essència de cada dia. 


 


Photography: José Hevia

11 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    H3o Architects, a young architecture studio based in Barcelona, presents Relámpago House, one of its most special and unusual residential projects. The renovation of a modest 55m2 old barn within a traditional Catalan farmhouse on the outskirts of Barcelona, situated in Sant Just Desvern, has given rise to a distinctive space full of color, which tells its own memorable story to those who visit it.  Driven by the desires of its owner, a historian with a passion for creativity and...

    Project details
    • Year 2023
    • Work finished in 2023
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    • Websitehttps://h3o.es/en
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users