Torre Cube

Premio di architettura della IX Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo Guadalajara / Mexico / 2005

17
17 Love 5,436 Visits Published
TORRE CUBE, GUADALAJARA, MÈXICO

TEAM
Director Architect:
Carme Pinós Desplat

Assistant Architects:
Juan Antonio Andreu, Samuel Arriola, Frederic Jordan, Cesar Vergés, Agustín Pérez, Holger Hennefarth, Caroline Lambrech

Structural Engineer:
Luis Bozzo
Construction Manager:
Anteus
Foto:
Lourdes Grobet

The project came into being in response to the desire to create well-lit ventilated offices, all with natural lighting and even, given the good climate of the city of Guadalajara, to preclude the need for air-conditioning.
The clients wanted singularity, because the land is located on a high standing area, highly competitive in the real estate market of offices.
The number of square meters has been fixed, but the height of the building is free. Our decision was to project a high rise building developed from three central cores made of concrete that contained all the facilities and vertical circulation. These centres are pillars, the only connection and support structure of the whole building. From there cantilevers of variable edge jut out, according to the number of floors. The post-stressed forged is attached to these cantilevers without any pillars. This allows us to develop a very free parking that offer modules of offices without any obstacle. The centre of the building, that is, the space amongst the three cores of vertical circulation, is an open space laterally illuminated, eliminating alternatively three floors of the modules of offices, that at the same time, become the windows of the central space, allowing the free circulation of air that gives us the possibility to eliminate the need for air conditioning.
A skin of lattices with sliding panels is the brisolei.
17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    TORRE CUBE, GUADALAJARA, MÈXICO TEAM Director Architect: Carme Pinós Desplat Assistant Architects: Juan Antonio Andreu, Samuel Arriola, Frederic Jordan, Cesar Vergés, Agustín Pérez, Holger Hennefarth, Caroline Lambrech Structural Engineer: Luis Bozzo Construction Manager: Anteus Foto: Lourdes Grobet The project came into being in response to the desire to create well-lit ventilated offices, all with natural lighting and even, given the good climate of the city...

    Project details
    • Year 2005
    • Work started in 2003
    • Work finished in 2005
    • Client Cube Internacional
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users