Hipico Piedra Grande | Studio RC

Mexico / 2022

63
63 Love 7,130 Visits Published

The Hípico Piedra Grande Equestrian Clubhouse is located on eight hectares of land surrounded by forest in the State of Mexico.


The project seeks to alter the site as little as possible, using the materials it offers such as stone and wood, looking for a contemporary language that in turn was appropriate for the context.


The layout of the clubhouse is mainly governed by a central
patio that creates an atmosphere that invites you to contemplate the landscape framed by stone walls that also divides and causes a transition of access between public and private space.


From the beginning of the design process we wanted something that had a structural rhythm that could make the building reticular and simple, and because of the type
of soil that the land had, we decided to opt for a system of structural modules based on columns and steel beams. that give the skeleton and the shape of the building thinking that in the future the roof can be habitable for the different events that take place, since on the other hand, the concrete and stone walls represent the sobriety and purity of the materials that are used to separate the different spaces including also the local textured marble that we use for the flooring.


The climate was very important for the design, which is why it was decided to separate the house from the stone retaining wall, in order to have ventilation.
crossed in the hot seasons and take advantage of sunlight.


The opening to the valley and the mountains was one of the design priorities that was sought when carrying out this project, taking advantage of the sloping topography gives to be able to integrate the large flown terrace that allows views of the surroundings, also integrating the high ceiling to adapt to the scale of the
development.


 


[ES]


La casa club del hipico piedra grande está ubicada en un terreno de ocho hectáreas rodeado de bosque en el estado de México. El proyecto busca alterar el sitio lo menos posible,usando los materiales que este ofrece como es la piedra y la madera,procurando un lenguaje contemporáneo que a su vez fuera adecuado para el contexto.La distribución de la casa club se rige principalmente por un patio central que crea una atmósfera que te invita a contemplar el paisaje enmarcado por muros de piedra y que además divide y causa una transición de acceso entre el espacio público y privado,se propone un sistema de módulo estructural a base de columnas y trabes de acero que define el esqueleto y la forma del edificio pensando que en un futuro el techo pueda ser habitable para diferentes eventos que se realicen.La apertura al valle y las montañas fue una de las prioridades de diseño que se busco al hacer este proyecto aprovechando la topografía inclinada para poder integrar la gran terraza volada que permite la vista al entorno.

63 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Hípico Piedra Grande Equestrian Clubhouse is located on eight hectares of land surrounded by forest in the State of Mexico. The project seeks to alter the site as little as possible, using the materials it offers such as stone and wood, looking for a contemporary language that in turn was appropriate for the context. The layout of the clubhouse is mainly governed by a centralpatio that creates an atmosphere that invites you to contemplate the landscape framed by stone walls that...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 63 users