Villa LiGo | Edoardo Milesi & Archos

A Single-Family Villa from the 80s transformed into a contemporary refuge in the woods Ponteranica / Italy / 2021

10
10 Love 1,362 Visits Published

A renovation of a sigle-family villa located on the slope of a hill that follow the current ideals of living and a certainly contemporary architecture in relation, above all, with the surrounding green area. It is indeed the relationship with the surrounding green that leads the formal and functional choices related to it through constructive techniques, materials, and morphology to create a visual system made of dialogue with nature, not contrast with it. The intention of the renovation is to give back to architecture its role as a component of the landscape, facilitating its inclusion in the green, seen as a compositional space of life and not just as a contour.


The intervention also provided a simplification of the fronts, with a new design of solids and voids, keeping the movement of the different volumes of the building, emphasized using different materials such as larch wood staves, left to natural oxidation, and light tinted plaster.


The renovation project of this three levels house is based too on the reorganization of the interior spaces, obtaining larger and brighter rooms. Part of the garage has been transformed into a kitchen expanding the spaces of the living area which was obtained in the basement, also by closing up the existing porch. On the ground floor, the living area has changed to generate an open space, expanding the existing windows to increase the brightness of the interiors. The master bedroom is located on the same floor and it’s characterized by a private bathroom and an integrated walk-in closet. The overhang of the bedroom is marked by a new linear opening and a wood covering of the exterior walls like a bowindow.

10 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A renovation of a sigle-family villa located on the slope of a hill that follow the current ideals of living and a certainly contemporary architecture in relation, above all, with the surrounding green area. It is indeed the relationship with the surrounding green that leads the formal and functional choices related to it through constructive techniques, materials, and morphology to create a visual system made of dialogue with nature, not contrast with it. The intention of the renovation is to...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users