Casa FS | Weber Arquitectos

Valle de Bravo / Mexico / 2022

100
100 Love 8,419 Visits Published

The collection of four volumes dispersed on a plot surrounded by the Valle de Bravo forest creates a house that focuses on the use of natural materials, with an emphasis on volumes with simple and clean lines. These volumes are simple and sober, creating a timeless and enduring space.


Each volume responds to a different program, articulated through the different terraces and paths that make up the project. The square shape of these volumes opens up through openings that are rhythmically repeated, following a rigorous modulation that creates views towards all directions of the property.


The main feature of the design is the use of stone to surround the different volumes that are embedded in the ground. The stone is carefully selected and shaped to blend in with the natural surroundings, creating an unpretentious and harmonious connection to the surroundings.


Inside, the stone takes up the spirit of the house, combining with a warm wooden structure and wooden floors, providing a sensation of contrast and balance. The structure defines the 


different spaces within the house, providing warmth and texture to the whole. To make the most of the surrounding views, the stone volumes are opened and staggered, creating different outdoor spaces and allowing natural light and ventilation inside. This creates a feeling of openness and connection to the outdoors, while maintaining a sense of privacy and security.


The complex is made up of a house, a private shack/studio, 2 guest cabins, and the watchman's house, in addition to having terraces placed at different points on the land, as well as a lake formed with rainwater that collects the house and the slopes of the land, which serves as storage for irrigation. 


*


La colección de cuatro volúmenes dispersos sobre un terreno rodeado por el bosque de Valle de Bravo crea una casa que se centra en el uso de materiales naturales teniendo un énfasis con volúmenes con líneas simples y limpias. Estos volúmenes son sencillos y sobrios, creando un espacio atemporal y perdurable.


Cada volumen responde a un programa diferente, articulándose a través de las distintas terrazas y caminos que conforman el proyecto. La forma cuadrada de dichos volúmenes se va abriendo por medio de vanos que se repiten rítmicamente, siguiendo una modulación rigurosa que crea vistas hacia todas las direcciones del predio.
La característica principal del diseño es el uso de la piedra para envolver los diferentes volúmenes que se van empotrando sobre el terreno. La piedra se selecciona y se le da forma cuidadosamente para mezclarse con el entorno natural, creando una conexión armoniosa y no pretenciosa con el entorno.


En el interior, la piedra retoma el espíritu de la casa, combinándose con una estructura y suelos cálidos de madera, aportando una sensación de contraste y equilibrio. La estructura define los diferentes espacios dentro de la casa, brindando calidez y textura al conjunto. Para aprovechar al máximo las vistas de los alrededores, los volúmenes de piedra se abren y escalonan, de manera que crean diferentes espacios al aire libre y permiten la entrada de luz y ventilación natural al interior. Esto crea una sensación de apertura y conexión con el exterior, y al mismo tiempo, mantiene una sensación de privacidad y seguridad.


El conjunto se conforma por una casa, un shack/estudio privado, 2 cabañas de visitas, y casa del velador, además de tener terrazas colocadas en diferentes puntos del terreno, así como un lago formado con el agua pluvial que recolecta la casa y las pendientes del terreno, el cual sirve como almacenamiento para riego.

100 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The collection of four volumes dispersed on a plot surrounded by the Valle de Bravo forest creates a house that focuses on the use of natural materials, with an emphasis on volumes with simple and clean lines. These volumes are simple and sober, creating a timeless and enduring space. Each volume responds to a different program, articulated through the different terraces and paths that make up the project. The square shape of these volumes opens up through openings that are rhythmically...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 100 users