House Mellinet | Atelier Fréderic Louis

Antwerp / Belgium / 2021

4
4 Love 832 Visits Published

A city house with a distinct, architectural facade and many characteristic Art Deco elements in the interior.
The wish of the new owners to open the closed back to the north-facing garden.
We started with that approach.
The existing interior of the terraced house is restored and refreshed, returning it to its former grandeur.
With due respect we add some new elements to the interior. Sober and subtle interventions or details, with a nod to the existing formal design language.
The old, dark bay window in the rear facade is demolished.
A new light-rich volume is built up.
The former kitchen is opened to the living areas.
This new organization gives the narrow house a more spacious feeling not only in width but also in depth.
The high sliding windows and skylight let the daylight flow in, deep into the house.
By fully opening the window on the garden side, the interior space and the terrace become one, with the lower city garden at your feet.
On the first floor, the various bedrooms are partly rearranged. The bathroom is given a complete makeover and is more practically furnished.


*


Een stadswoning met een uitgesproken, architecturale voorgevel en heel wat kenmerkende art deco-elementen in het interieur.
De wens van de nieuwe eigenaars om de gesloten achterzijde open te werken naar de noordgerichte tuin.
Met die insteek gingen we aan de slag.


Het bestaande interieur van de rijwoning wordt hersteld of opgefrist, waarbij het terug zijn grandeur krijgt van weleer.
Met het nodige respect voegen we enkele nieuwe elementen toe aan het interieur. Sobere en subtiele ingrepen of details, met een knipoog naar de bestaande vormentaal.


De oude, donkere erker in de achtergevel wordt afgebroken.
Een nieuw lichtrijk volume wordt opgebouwd.
De voormalige keuken wordt opengewerkt naar de leefruimtes.
Dankzij deze nieuwe organisatie krijgt de smalle woning niet alleen in de breedte maar ook in de diepte een ruimtelijker gevoel.
De hoge schuiframen en lichtstraat laten het daglicht binnenstromen, tot diep in de woning.
Door het raam aan de tuinzijde volledig te openen, worden de binnenruimte en het terras één, met de lager liggende stadstuin aan je voeten.


Op de verdieping worden de verschillende slaapkamers deels herschikt. De badkamer krijgt een volledige make-over en wordt praktischer ingericht.

4 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A city house with a distinct, architectural facade and many characteristic Art Deco elements in the interior.The wish of the new owners to open the closed back to the north-facing garden.We started with that approach.The existing interior of the terraced house is restored and refreshed, returning it to its former grandeur.With due respect we add some new elements to the interior. Sober and subtle interventions or details, with a nod to the existing formal design language.The old, dark bay...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users