Houseboat | EVA architects

Utrecht / Netherlands / 2022

42
42 Love 4,517 Visits Published

Located in the Merwedekanaal in the neighborhood Rivierenwijk in Utrecht, we designed a contemporary looking houseboat. The houseboat opens maximally to the water and has a more intimate relationship with the green front yard on the shore. The contemporary appearance is provided by a composition of large openings. The houseboats' robust character comes from the dark aluminum plinth with a construction of vertical wooden slats and black window frames. Inside, the houseboat has a clean but warm atmosphere due to the openwork wooden ceiling combined with walls and floors in light shades.


The first floor opens to the water with large sliding doors and a water-lever terrace. The different spaces and functions within the open floor plan are defined by the core and height difference. This naturally creates places in an interlocking space. The desire to close off the different spaces is realized by the introduction of a sliding door. This allows the open space to be subdivided into small areas and creates a living room with an intimate atmosphere. Next to the kitchen is a deep seating niche in the façade, strengthening the relationship between inside and outside.


Inside, the houseboat has a clean but warm atmosphere due to the exposed wooden ceiling combined with walls and floors in light tones. Solar panels on the roof provide for its own energy needs. The roof is made of white roofing which makes it less likely to heat up the interior. The first floor is heated by underfloor heating. Downstairs, a number of electric heaters have been installed.


The level below the water table is provided with light through the large window next to the stairs with the void. In addition to three bedrooms, this floor also offers space for two bathrooms, a technical room and a large storage room. The desire to experience greenery in various places in the interior was shaped by integration of an architectural flower box in the void. Walls and floors in natural tones provide a pleasant living environment.


*


Gelegen in het Merwedekanaal in de Utrechtse buurt Rivierenwijk hebben we een eigentijdse woonboot ontworpen. De woonboot opent zich maximaal naar het water en heeft een meer intieme relatie met de groene voortuin op de wal. De eigentijdse en rustige uitstraling wordt verzorgt door een compositie van grote openingen. Een donkere aluminium plint, met opbouw van verticale houten latten en zwarte kozijnen geven de boot zijn robuuste karakter. Binnen kent de woonboot een rustige maar warme sfeer door het opengewerkte houten plafond in combinatie met wanden en vloeren in lichte tinten.


De begane grond opent zich naar het water met grote schuiframen en een terras op waterniveau. De verschillende ruimtes en functies binnen de open plattegrond worden gedefinieerd door de kern en hoogteverschil. Zo worden er op een natuurlijke manier plekken gemaakt in een in elkaar overvloeiende ruimte. De wens om ook afgesloten van elkaar te kunnen verblijven is gerealiseerd door de introductie van een schuifpui. Hierdoor is de open ruimte onder te verdelen in kleine ruimten en ontstaat een woonkamer met intieme sfeer. Naast de keuken bevindt zich een diepe zitnis in de gevel waardoor de relatie tussen binnen en buiten wordt versterkt.


Binnen kent de woonboot een rustige maar warme sfeer door het opengewerkte houten plafond in combinatie met wanden en vloeren in lichte tinten. Zonnepanelen op het dak voorzien in de eigen energiebehoefte. Het dak is uitgevoerd in een witte dakbedekking waardoor het minder snel opwarmt. De begane grond wordt verwarmd door middel van vloerverwarming. Beneden zijn een aantal elektrische verwarmers geïnstalleerd.


De benedenverdieping is licht door het grote raam naast de trap met vide. Hierdoor valt daglicht ook diep in de woning onder de waterspiegel. Naast drie slaapkamers biedt de benedenverdieping ook ruimte aan twee badkamers, een technische ruimte en een grote berging. De wens om op verschillende plekken groen te ervaren in het interieur is vormgegeven door de integratie van een bouwkundige bloembak in de vide. Wanden en vloeren in neutrale tinten bieden hier een prettige leefomgeving.

42 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Located in the Merwedekanaal in the neighborhood Rivierenwijk in Utrecht, we designed a contemporary looking houseboat. The houseboat opens maximally to the water and has a more intimate relationship with the green front yard on the shore. The contemporary appearance is provided by a composition of large openings. The houseboats' robust character comes from the dark aluminum plinth with a construction of vertical wooden slats and black window frames. Inside, the houseboat has a clean but warm...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Client private
    • Contractor ABC Waterwoningen
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 42 users