Casa OS | AinP Studio

Vittoria / Italy

11
11 Love 1,910 Visits Published

The design of the building has been created as a house museum that meets the needs of our client, an art collector.
The project “Casa OS” consists of two connected geometric volumes: the first one, on the ground floor, is a simple volume which is totally white, and the second, on the first floor, is a complex volume clay-coloured.


The different shapes and colours of these two geometric volumes reflect the functions of the building. On the ground floor are located the living area, the master bedroom and the spa, and on the first floor, in addition to the remaining sleeping area, is located an exhibition space for the art collection.
A particular staircase tides the two volumes and has two functions: be a part of the exhibition space and an architectural sculpture covered by wood.


The architectural shape of the exhibition space has been designed with the main focus of giving the same features of a museum, one of that is the indirect light. For this, we have designed an overhang shape that allows going indirect light inside, thanks to the use of semi-transparent glass.


The overhang shape has been designed with a reticular steel structure which is connected to the remaining part of the reinforced concrete structure.
Outside there is a green space that surrounds the building, that can be viewed from all inside spaces, where is located an external kitchen covered by pitchstone.
The materials utilised in the design of the building are pitchstone, used to cover the pavements and baths, and oak wood, for the staircase.
Other features of the building are the innovative technologies used for lighting and air conditioning.


LUOGO: Vittoria (RG), SICILIA
COMMITTENTE: Giuseppe Ottone.
INIZIO LAVORI: Anno 2018 , attualmente in corso di realizzazione.
SUPERFICIE COSTRUITA: Area mq
TEAM DI PROGETTO: Progetto architettonico Arch. Gabriele La Rosa, Arch. Emanuele Pelligra, Arch. Leandro Aprile , Progetto strutturale Ing. Edoardo Esposito.
MAIN CONTRACTOR: Impresa LO VENTO SRLS.
CONSULENTI: Ing. Giancarlo Scollo.
FORNITORI: OFFICINA Antoci strutture in acciaio, Ls SRL “Equitone”, Sicilcima.

11 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The design of the building has been created as a house museum that meets the needs of our client, an art collector.The project “Casa OS” consists of two connected geometric volumes: the first one, on the ground floor, is a simple volume which is totally white, and the second, on the first floor, is a complex volume clay-coloured. The different shapes and colours of these two geometric volumes reflect the functions of the building. On the ground floor are located the living area,...

    Project details
    • Work started in 2018
    • Status Current works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users