Bosonit Technological Center

Logroño / Spain / 2020

5
5 Love 1,000 Visits Published

A project that will transform the until now abandoned site into a 5.500m2 high performance center with all open spaces, both on ground and roofs, conceived as accessible gardens, including a rooftop restaurant and a panoramic terrace. Most of these spaces are accessible to the public through a vertical stair promenade that connects the street with all levels within the building.

This allows the project to become part of the Way of St James that precisely arrives into the city, crossing the Ebro river, just few meters away from the site, welcoming the pilgrims and inviting them to go up to the roofs from where to observe the way just left behind and discover from above the city of Logroño.


The natural stone traditionally used for centuries in Logroño’s historical center is used in the project’s street side facades, protecting the street view from the very contemporary activities that will happen within. The intricate detailing of these textured stone facades aims to bring down the scale of the project, bringing it closer to the human scale. On the other hand, the facades towards the interior of the site fully open towards the patio. Vertical metal louvers protect the facade from the afternoon sun. This dichotomy between the two facades recalls the dialogue between Logrono’s two most representative bridges, the Stone Bridge and the Iron Bridge, both built in the same epoque but with totally contrasted historical attitudes.


The building itself will host more than 500 work stations for Bosonit and NWorld, a multipurpose hall, 28 residences for trainees, teaching facilities, an innovation lab, a cafeteria and one rooftop restaurant. A centuries old wine cellar existing in the underground will be restored and put into display so it can be contemplated from the street.

All these activities happening within the project will revitalize the now decadent neighborhood hopefully bringing it back to become part of the vibrant city center of Logroño.



“Far from being monumental, the project aims for a pressence close to the human scale, with the intricate and detail oriented use of natural materials common in that parto f the city” (Kengo Kuma)

“From the begining, the project has been developed as an oportunity to create public space: on ground floor as a protected patio; then elevated, adjacent to the Sta. Ma de Palacio church’s wall; and in its highest point, as a panoramic terrace where to enjoy views over the city center and towards the Ebro river and its surrounding landscapes.” (Javier Villar Ruiz)


“The project is not just conceived to respect the historical context but to become part of its future heritage as well.” (Javier Villar Ruiz)

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A project that will transform the until now abandoned site into a 5.500m2 high performance center with all open spaces, both on ground and roofs, conceived as accessible gardens, including a rooftop restaurant and a panoramic terrace. Most of these spaces are accessible to the public through a vertical stair promenade that connects the street with all levels within the building. This allows the project to become part of the Way of St James that precisely arrives into the city, crossing the...

    Project details
    • Year 2020
    • Client Bosonit
    • Contractor Encofra Belme
    • Status Current works
    • Type Office Buildings / Business Centers / Corporate Headquarters
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users