Rehabilitación del Pósito De Caniles (1768)

Caniles / Spain / 2022

26
26 Love 2,129 Visits Published

Brief historical review


The Caniles’ granary is an elementary storage building from the 18th century (1768 data graphed on the foundational brick located in the existing vaults). The existing grain distribution channels presented issues in some regions, which is why the state, to solve this situation, in 1756 declared the freedom of prices and the free circulation of cereals, which incurred into a rise of the construction of new grain stores, and thus allowing the distribution of grain among the less affluent classes of society at times of greatest scarcity. In the spatial emptiness of the facility, in presence of a dense log beam and an oversized space, the spectator's surprise is assured. This great pantry is nothing more than a powerful air space that saves humidity, a volume defined by thick ventilated walls to store grain and regulate the city's hunger.

Typological Description
It is an isolated building, which occupies part of the corner of a block, thus it faces two streets and a patio at the back, with its main access through Pósito street. It has a rectangular floor of 31.00 by 12.50m and a maximum height of 11.00m.
It is structured around a central part, initially higher, generating a compositional symmetrical axis, with the two lateral wings. In the central part is the main door whose doorway is simple, with an elliptical arch, alfiz and pilasters with a Bourbon coat-of-arms and a window above it. Behind that door there is a vestibule that distributes the different spaces. This is crowned by a four-sided roof, at the top of which is a weather vane sits, already restored. The building went through various modifications over time that have hidden its typology. These alterations have been emerging while the building was used for other functions.
At first, as more space was needed, the left side nave was increased in height, rising even above the main entrance body that articulates the two naves, dividing itself into two bodies, by means of an intermediate floor.

Functional description
The building was conceived as a warehouse for perishable agricultural products, for which storage areas were raised from the ground to preserve the products from humidity. This was accomplished by obtaining an upper level of the building's ground by means of its elevation based on cannon chambers. From the remains found and after reading it, it has been possible to verify that initially it had two functional areas. One of an administrative nature that occupied the central body. This area is the entrance hall where the control of the material to be stored was produced, giving way to the storage area that is located in the back and in the side ships to this. The central body is divided into two floors connected by a staircase that is located on one of its sides, which connects with the room of the butler responsible for the Granary.


The nave located in the left wing, originally of the same length as the right wing, was enlarged in its dimensions, expanding, and rising above the main body where the compositional axis of the building is located, changing both the image and the exterior volume of the Granary. These are volumes that are relatively set in the global vision of the property. All these changes are manifested in the facade, with the formalization and execution of the new openings together with the modification of the surrounding urban fabric. Afterwards, the original structure is altered, but this time in a crude and traumatic way, since the building had an intermediate slab and an added access staircase on its left side. In addition to these primary functions, other functions were later concentrated in the rooms on the left wing: a public meeting space, school, theater, etc.

Intervention
Starting from the initial idea of Antonio Jimenes Torrecillas and as a tribute to his worth as an architect, we have tried to add our professional experience in the knowledge of heritage and the trade that gives a long career in the field of architecture, to transform the initial approach, without losing sight of the architectural virtues that he was able to see in the building, hoping that Antonio would share our decisions.

The intervention strategy goes hand in hand with the significant elements, both physical and symbolic, that gives value to its biography and the evolution of its construction phases, its successive uses and the primitive void that was the raison d'être of this construction. The idea is that the viewer can understand part of the transformation process of the building and its spatial recovery.

At all times there are references to this volumetric transformation or use, with nuances in the finishes of the walls or with the remains of previous stages (paintings, wrought iron, textures, etc.) but without losing the idea of the whole, playing The treatment of light plays a decisive role, together with the textures and finishes.

That is why the building strips itself of additions and recovers its height through a coalition between structures, where each trunk supports what is necessary to solve the spatial slenderness, highlighting the glass sheet that emphasizes, even more if possible, the permanent value of the matter and personality of each of these singular trunks. Artificial light also sustains with its nuances the process suffered by the now recovered building, playing a leading role.


Property Developers: Regional Government of Andalucía.
Department of Development, Articulation of the Territory and Housing.
General Directorate of Housing, Rehabilitation and Architecture.
Excellency Caniles Town Hall.


Project and technical direction of the work:


Designer architects: Antonio Jiménez Torrecillas, Architect.
Antonio García Bueno, Architect.
Rafael Romero Quiñones, Architect.


Project Manager Architects: Antonio García Bueno, Architect.
Rafael Romero Quiñones, Architect.


Technical architect Director of work execution: Francisco José Ibáñez Moreno, Technical Architect.


Health and safety coordinator during construction phase: Damián Jesús Molino Garrido, Technical Architect.


Collaborators: Francisca Asensio Teruel, Architect.
Jorge García Valero, Technical Architect.
Juan Manuel Fernández Cañedo, Industrial Engineer.
Jesús Hernández Martos, Higher Technician in Application of Construction Projects.
Rubén Sánchez Gallego, Archaeologist.
Pilar Aragón Maza, Heritage Restorer and Conservator.


Construction company: Alberto Domínguez Blanco Restoration Monuments, SA
Mª Jose Domínguez Aguilera. Manager
Sergio Rodriguez Castro. Site Manager
Jose Leon Caba. Construction Manager


Constructed area: 473.56 m 2 (building); 210.75 m 2 (outdoor spaces)


Construction investment: €797,496.12 (VAT included)
Technical fees: €39,930.00 (VAT included)
Total investment: €837,426.12 (VAT included)



Project date: June 2018
Construction Work Start: April 2021
Construction Work Completion Date: November 2022


Current State Photography: Antonio García Bueno and www.granadaaltiplano.org
Renovated State Photography: Fernando Alda


[ES]


Breve reseña histórica
El pósito de Caniles es un edificio elemental de almacenaje del siglo XVIII (1768 dato grafiado en el ladrillo fundacional localizado en las bóvedas existentes). Los cauces de distribución del grano generaba problemas de la distribución de este en algunas regiones, esto motivo que el estado, para resolver estos problemas, declara en 1756 la libertad de precios y la libre circulación de cereales, dando lugar a la construcción de nuevos pósitos, permitiendo así una distribución del grano entre las clases menos pudientes de la sociedad en los momentos de mayor carestía. En el vacio espacial del recinto, ante la presencia de una densa viguería de troncos y un sobredimensionado del espacio, la sorpresa del espectador está asegurada. Esta gran despensa no es más que un poderoso recinto de aire que salva la humedad, un volumen definido por gruesos muros ventilados para almacenar grano y regular la hambruna de la ciudad.
Descripción tipológica
Es una edificación aislada, que ocupa parte de la esquina de una manzana por lo que presenta fachada a dos viales y a un patio en la parte trasera, teniendo su acceso principal por la calle Pósito. Es de planta rectangular de 31,00 x 12,50m y de altura máxima de 11,00m.
Se estructura en torno a un cuerpo central, inicialmente más elevado, generando un eje compositivo simétrico, con las dos alas laterales. En el cuerpo central se sitúa la puerta principal cuya portada es sencilla, con arco elíptico, alfiz y pilastras con escudo borbónico y una ventana sobre ella, tras dicha puerta se ubica un vestíbulo que distribuye los distintos espacios. Este, está coronado por una cubierta a cuatro aguas, en cuyo vértice se localiza una veleta, ya restaurada. El edificio ha sufrido diversas modificaciones a través del tiempo que han ocultado su tipología. Estas alteraciones han ido surgiendo a medida que el edificio era destinado a otras funciones.
En un primer momento cabe pensar que al necesitar más espacio se ampliase la nave lateral izquierda en altura, elevándose incluso por encima del cuerpo principal de entrada que articula las dos naves, dividiéndose a su vez en dos cuerpos, mediante un forjado intermedio.
Descripción funcional
El edificio fue concebido como almacén de productos agrícolas perecederos, para ello se intentaba alejar las zonas de almacenaje del suelo con objeto de preservar a los productos de la humedad. Esto lo conseguían obteniendo una cota superior del suelo del edificio mediante su elevación a base de cámaras encañonadas. Por los restos encontrados y tras su lectura, se ha podido constatar que inicialmente contaba, con dos zonas funcionales. Una de carácter administrativo que ocupaba el cuerpo central. En eta zona se sitúa el zaguán de entrada donde se producía el control de la materia a almacenar, dando paso a la zona de acopio que se sitúa en la parte posterior y en la naves laterales a este. El cuerpo central divide en dos plantas conectadas por una escalera que se sitúa en uno de sus laterales, que conecta con la habitación del mayordomo responsable del Pósito.


La nave situada en el ala izquierda, originalmente de la misma longitud que el ala derecha, se amplió en sus dimensiones, ampliándose y sobre elevándose sobre el cuerpo principal donde se sitúa el eje compositivo del edificio, cambiando tanto la imagen, como el volumen exterior del Pósito, se trata de unos volúmenes relativamente impostados en la visión global del inmueble. Todos estos cambios se manifiestan en la fachada, con la formalización y ejecución de los nuevos huecos junto con la modificación de la trama urbana del entorno. Posteriormente se altera la estructura original, pero esta vez de manera burda y traumática, ya que el edificio presentaba en su lateral izquierdo un forjado intermedio y una escalera de acceso añadidas. Además de estas funciones primarias, posteriormente en las estancias del ala izquierda se concentraban otras funciones: un espacio público de reunión, escuela, teatro etc.
Intervención
Partiendo de la idea inicial de Antonio Jimenes Torrecillas y como un homenaje a su valía como arquitecto, hemos intentado sumar nuestra experiencia profesional en el conocimiento del patrimonio y el oficio que da una dilatada carrera en ámbito de la arquitectura, para trasformar el planteamiento inicial, sin perder de vista las virtudes arquitectónicas que él supo ver en el edificio, con la esperanza que Antonio compartiría nuestras decisiones.
La estrategia de intervención va de la mano de los elementos significativos, tanto físicos como simbólicos, que dan crédito a su biografía y al devenir de sus fases constructivas, a sus sucesivos usos y al vacío primitivo que fue la razón de ser de esta construcción. Se trata que el espectador pueda entender parte del proceso de trasformación del edificio y de la recuperación espacial del mismo.
En todo momento aparecen referencias de esa trasformación volumétrica o de uso, con matices en los acabados de los paramentos o con la permanecía de restos de etapas anteriores (pinturas, forjados, texturas etc.) pero sin que se pierda la idea de conjunto, jugando un papel decisivo el tratamiento de la luz, junto con las texturas y acabados.
Es por eso que el edificio se despoja de añadidos y recupera su altura mediante una coalición entre estructuras, donde cada tronco sustenta lo necesario para solventar la esbeltez espacial, destacando la lámina de vidrio que enfatiza, aún más si cabe, el valor permanente de la materia y personalidad de cada uno de estos singulares troncos. La luz artificial también sustenta con sus matices el proceso sufrido por el edificio ahora recuperado, jugando un papel protagonista.


FICHA TÉCNICA


Promotores: Junta de Andalucía.
Consejería de Fomento, Articulación del Territorio y Vivienda.
Dirección General de Vivienda, Rehabilitación y Arquitectura.
Excmo. Ayuntamiento de Caniles.


Proyecto y dirección técnica de la obra:


Arquitectos proyectistas: Antonio Jiménez Torrecillas, Arquitecto.
Antonio García Bueno, Arquitecto.
Rafael Romero Quiñones, Arquitecto.


Arquitectos directores de obra: Antonio García Bueno, Arquitecto.
Rafael Romero Quiñones, Arquitecto.


Arquitecto técnico director de ejecución de obra: Francisco José Ibáñez Moreno, Arquitecto Técnico.


Coordinador de seguridad y salud en fase de obra: Damián Jesús Molino Garrido, Arquitecto Técnico.


Colaboradores: Francisca Asensio Teruel, Arquitecta.
Jorge García Valero, Arquitecto Técnico.
Juan Manuel Fernández Cañedo, Ingeniero Industrial.
Jesús Hernández Martos, Técnico Superior en Aplicación de Proyectos de Construcción.
Rubén Sánchez Gallego, Arqueólogo.
Pilar Aragón Maza, Restauradora y Conservadora del Patrimonio.


Empresa constructora: Alberto Domínguez Blanco Restauración Monumentos, S.A.
Mª Jose Domínguez Aguilera. Gerente
Sergio Rodríguez Castro. Jefe de Obra
Jose León Caba. Encargado de Obra


Superficie construida: 473,56 m2 (edificio); 210,75 m2 (espacios exteriores)


Inversión de obra: 797.496,12 € (IVA incluido)
Honorarios técnicos: 39.930,00 € (IVA incluido)
Inversión total: 837.426,12 € (IVA incluido)


Fecha del proyecto: junio 2018
Inicio de obra: Abril 2021
Finalización de obra: Noviembre 2022


Fotografías estado actual: Antonio García Bueno y www.granadaaltiplano.org
Fotografías estado rehabilitado: Fernando Alda


 

26 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Brief historical review The Caniles’ granary is an elementary storage building from the 18th century (1768 data graphed on the foundational brick located in the existing vaults). The existing grain distribution channels presented issues in some regions, which is why the state, to solve this situation, in 1756 declared the freedom of prices and the free circulation of cereals, which incurred into a rise of the construction of new grain stores, and thus allowing the distribution of grain...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Recovery/Restoration of Historic Buildings / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users