MAD Creative Hub | Ivy Studio

Montreal / Canada / 2022

6
6 Love 852 Visits Published

M.A.D. Collectif (Mode, Arts et Divertissements) is a Montreal based creative studio that has been organizing fashion, art and design related events worldwide for over 20 years. In 2022, the collective has been working to rethink its entire approach towards their industry, starting with a complete rebrand (previously Groupe Sensation Mode) as well as new office spaces for their team.
They ultimately found a 3600sf space on the ground floor of a two-storey building in the heart of the Village, one of the liveliest boroughs of Montreal. The objective for the new location was to focus on creativity and collaboration and for it to be used not only by their team internally, but also by their multiple partners and collaborators – a flexible space made for sharing ideas and working together. This place was also seen as a great opportunity to put forward local artists and artisans. Meant for more than a simple office space and photo studio, it had to be able to host occasional events, exhibits and pop-up shops.


The building presented many challenges in its existing condition. Home to a print shop since it was built in 1939, the space is very long, with windows only on the front façade. This is why the more public functions were focused at the front, and the more private at the back.
When entering the space, you walk directly into the café. There, a grandiose bar serves as a kitchen area for the staff during the day, and serving bar for evening events. A long banquette follows the peripheral walls and is used for dining, working or informal meetings. When going around the closed central block (containing the common areas of the building), you discover the second naturally lit portion of the floor plan. This is a flexible open space with a lounge used for photo shoots, videos or other types of content creation. The entire back half of the space was
originally reinforced with concrete, making it almost two feet higher than the front.


This height difference is used to separate the public areas at the front from the more formal work spaces. A 16 foot long ramp serves to get from one space to another. In this core portion of the building, a series of workstations are placed along the peripheral walls, allowing for more focused work. At the back, closed offices, call rooms and meeting rooms are placed where the natural light is least found.


Given the company’s nature and their brief, the design focuses on creating a very flexible space that could be used for work, meetings as well as fashion events, art exhibits and pop-up shops. This inspired a ‘work in progress’ aesthetic, where the space feels like it is in a constant state of evolution. Things feel unfinished, so they can be moved, played with and modified at any moment. Raw construction materials are exposed and put forward rather than hidden behind finishes. The entire space is meant to become a canvas for the creative work completed by M.A.D. and their collaborators.


To begin, existing walls, plumbing and ventilation equipment are all painted white. The sunken front portion of the space is covered with white ceramic tiles, from the floor to 4 feet high. The peripheral walls seem unfinished, with exposed metal studs going up to the ceiling.
This backlit system spans almost the entire space and is used to display art, posters or any other graphic elements relative to M.A.D. events. For general lighting, a series of long linear tracks with projectors are installed on the ceiling and go all the way to the back of the office space. This flexible system helps to adapt the lighting for any occasion, similar to an art gallery. The ramp leading towards the back is meant to be an experience of its own. The narrow ceramic-clad passage is placed beneath a series of linear lights, giving the impression of walking down some version of a runway. For the closed rooms at the back, the walls are covered with clear
polycarbonate sheets rather than standard plaster, exposing the soundproofing nature of the
fiberglass insulation inside. All metal frames and steel doors are left raw and unpainted, showing
off their imperfections.


Aside from the round tables made of galvanized steel, all of the furniture is meant to contrast with the unpretentious canvas of rough construction materials. When entering, the main focus goes directly towards the bar. The 20 foot long monolithic marble counter stands out in its white environment with its bold veins and striking volcanic colors. The long curved banquette covered in a metallic purple velvet is accompanied by pink and orange poufs scattered throughout the floor. Even the typically modest shop stools and hay chairs are finished in bright lilac and deep forest green.

The overall design is inspired by M.A.D.s very own forward way of thinking. The mix of raw unfinished elements with typically luxurious materials goes against conventional design and creates a uncommon aesthetic, unique to the brands new identity.


(fr)


M.A.D collectif (Mode, Arts et Divertissements) est un studio d’expériences créatives montréalais. Depuis plus de 20 ans, ils organisent à travers le monde des évènements reliés à la mode, à l’art et au design. En 2022, le groupe a entièrement revu son approche et sa vision face à l’industrie, résultant en un changement de nom et d’identité (auparavant, Groupe Sensation Mode) ainsi qu’à de nouveaux bureaux de travail pour leur équipe.


Ils ont arrêté leur choix sur un espace de 3600 pieds carrés au rez-de-chaussée d’un bâtiment de 2 étages dans le Village, un des quartiers les plus dynamiques de Montréal. L’objectif derrière cet emplacement était de mettre l’emphase sur la créativité et la collaboration. Les nouveaux bureaux sont destinés à être utilisés par de multiples partenaires et collaborateurs, pas seulement par les membres de leur équipe interne ; c’est un espace flexible conçu pour partager des idées et travailler en équipe.


Le bâtiment représentait plusieurs défis importants. Abritant une imprimerie depuis sa construction en 1939, l’espace était très profond et n’avait de fenêtres que sur sa façade principale. C’est pour cette raison que les fonctions publiques du programme ont été disposées à l’avant et les fonctions privées à l’arrière. L’entrée dans les bureaux se fait directement par l’espace café. À cet endroit, un grand bar sert de cuisine pour les employés durant le jour et de comptoir de service lors d’évènements spéciaux en soirée. Une longue banquette épouse les murs et sert d’espace pour manger, travailler et pour des rencontres informelles. De l’autre côté du bloc central (contenant la circulation commune du bâtiment) se trouve la deuxième section naturellement éclairée du local. Celle-ci est aménagée comme un espace flexible en aire ouverte comportant un salon et est utilisé comme studio photo, vidéo ou tout autre type création de contenu. La moitié arrière du local, ayant été initialement renforcée avec du béton, est 2 pieds plus haut que le reste de l’espace. Cette différence de hauteur a été utilisée pour séparer les fonctions publiques à l’avant de l’espace de travail plus formel à l’arrière. Une rampe de 16 pieds de long sert de passage entre les deux zones. De part et d’autre de cette rampe se trouvent des bureaux à aire ouverte. Au fond du local, o ù la lumière se fait plus rare, se trouvent les bureaux fermés, les salles d’appel et les salles de conférence.


Considérant l’identité de M.A.D Collectif et la nature du mandat, l’espace a été conçu pour offrir la plus grande flexibilité possible afin de pouvoir non seulement y travailler, mais également tenir des défilés de mode, des expositions d’art et des pop-up éphémères. Ce concept a inspiré une esthétique qui semble inachevée, où l’espace semble être en constante évolution et o éléments peuvent être bougés ou modifiés à n’importe quel moment. Des matériaux de
construction bruts sont exposés et mis de l’avant plutôt que d’être normalement dissimulés ù les derrière les finis. L’entièreté du local devient ainsi un canevas pour exposer le travail créatif de l’entreprise et de leurs collaborateurs.


Les murs existants, la plomberie ainsi que les équipements de ventilation ont tous été peinturés blancs. La portion basse du local a quant à elle été recouverte de tuiles de céramique blanche sur 4 pieds de hauteur. Les murs en périphérie exposent des montants métalliques qui vont du plancher jusqu’au plafond. Derrière, un système d’éclairage rétroéclaire ces structures qui sont utilisées comme espace d’affichage pour de l’art, des posters ou n’importe quel élément graphique relié aux évènements de M.A.D. En ce qui concerne l’éclairage général, une série de longs rails avec projecteurs sont installés au plafond et vont de l’avant du local jusqu’à l’arrière.
Ce système flexible permet d’ajuster l’éclairage en fonction de l’évènement qui s’y déroule, comme dans une galerie d’art. La rampe qui mène vers l’arrière est une expérience en soi.
L’espace étroit revêtu de céramique est placé sous une série de tubes lumineux, donnant l’impression d’être sur la piste d’un défilé de mode. Quant à elles, les pièces fermées à l’arrière sont recouvertes de feuilles de polycarbonate au lieu des panneaux de gypse conventionnel, exposant ainsi la laine de roche isolante à l’intérieur des murs. Tous les cadres de métal ainsi que les portes en acier ont été laissés brut et à l’état naturel afin de mettre en valeur leurs imperfections.


À l’exception des tables rondes faites d’acier galvanisé, tout le mobilier du projet contraste avec le canevas sans prétention des matériaux de construction apparents. Lorsqu’on entre dans l'espace, toute notre attention est dirigée vers le bar. Le monolithe recouvert de marbre mesure prêt de 20 pieds de long et détonne de l’environnement blanc et épuré avec ses veines impressionnantes et ses couleurs volcaniques. La longue banquette courbée est recouverte d’un velours mauve métallique et est accompagnée de poufs orange et roses dispersés un peu partout dans le café. Pour terminer, même les tabourets d’atelier et les chaises de marque Hay sont respectivement de couleur lilas et vert forêt.


En résumé, c’est l’entièreté du projet qui a été inspiré par les valeurs de M.A.D. et leur vision avant-gardiste. Le mélange de matériaux bruts et d’éléments inachevés combinés avec les matériaux traditionnellement associés au luxe va à l’encontre des designs conventionnels et crée une esthétique hors du commun, unique à leur nouvelle identité de marque.

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    M.A.D. Collectif (Mode, Arts et Divertissements) is a Montreal based creative studio that has been organizing fashion, art and design related events worldwide for over 20 years. In 2022, the collective has been working to rethink its entire approach towards their industry, starting with a complete rebrand (previously Groupe Sensation Mode) as well as new office spaces for their team. They ultimately found a 3600sf space on the ground floor of a two-storey building in the heart of the Village,...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users