Rove | The Ranch Mine

Paradise Valley / United States / 2022

50
50 Love 3,056 Visits Published

“Dark and cramped with low ceilings” was the description the homeowners gave of their existing 1970’s house in Paradise Valley, Arizona when they reached out to The Ranch Mine with hopes of completely renovating it while adding additional space. The architects focused the redesign on providing a new, indoor/outdoor living area with ample natural light, adding spaces that were lacking to accommodate their growing family, and reconfiguring the original home to make the most of the existing space.


The first design move was running a majority of the addition parallel to the existing house, connecting them with a singular linking element containing a new mudroom, powder room and hall. This strategy separates the new and old, allowing the original house to be completely reused while providing the addition with ample natural light and cross ventilation opportunities. It also creates a courtyard in the in-between space, a time tested way of living in the American Southwest.


The addition is anchored on both ends by a new guest suite and primary suite rendered in white stucco with regularly spaced columns in the middle supporting a pavilion-like roof. The roof covers both the indoor and outdoor living areas with large overhangs that shade the glass and patio during the summer. Operable windows on both sides of the living space allow for cross ventilation like the breezeway inspired design of the patio.


On the interior, floor to ceiling glass in the new living room take in views of the mountains to the north, views that didn’t exist previously. Pocketing glass doors can be hidden behind the plastered fireplace, creating a seamless connection to the patio. Hemlock slats start as a back lit lantern welcoming guests at the front of the house and flow all the way through to the new addition, concealing hidden doors to the powder room and mudroom on the way, while tongue and groove hemlock is applied to the ceiling adding an organic touch to the interior.

50 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    “Dark and cramped with low ceilings” was the description the homeowners gave of their existing 1970’s house in Paradise Valley, Arizona when they reached out to The Ranch Mine with hopes of completely renovating it while adding additional space. The architects focused the redesign on providing a new, indoor/outdoor living area with ample natural light, adding spaces that were lacking to accommodate their growing family, and reconfiguring the original home to make the most of...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Contractor Boxwell Homes
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 50 users