Real de los Reyes | Miguel de la Torre mta+v

Orange Concrete Residential Complex Mexico City / Mexico / 2022

10
10 Love 673 Visits Published

The architect of the project proposes a functional and aesthetically outstanding building with a well-defined appearance, in which mass and materiality are exposed in a solution that personalizes the home. The architectural program is based at its core around the daily activities in the home; given the change in post-pandemic routines, spaces have been considered that are not only comfortable and functional, but integrate moments of silence, lighting, privacy, and joy. And, interior spaces were designed to contribute to having contemplative spaces. Through the design, field of visions have been created that, in addition to imparting beautiful atmospheres with the evidence of architectural elements, delimit the spatiality and property of the users from other’s.


The project is located in one of the most traditional neighborhoods that was founded at the beginning of the 17th century in the southern part of Mexico City, characterized by being a well-planned area originally with single-family housing. The architect generated added value and encouraged the current habitability of a property, which was in clear decline at the time of taking the site. A multi-family home was designed that is proposed on a pedestrian scale considering the car as a complement, but that does not give space to common coexistence; it becomes a community in a neighborhood that allows new architecture under an analysis of contemporary urban life.


The design intention was to preservethe use of the land in the area, conserving and respecting the heights allowed by the city regulations. The objective of the project was to improve the quality of life without overloading the density use of the land. Although the proposal is atypical on the site, it became an option that offers quality and beauty, but also serves as a new landmark in the neighborhood.


The building was designed to be modular based on the complete construction and structure of orange-tinted concrete. It was designed with a passive energy strategy leveraging natural lighting and cross ventilation connecting each of the spaces within each house and their corresponding  open spaces (lighting cubes and / or patios). The lighting design is simple but sufficient for the necessary level of comfort.

10 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The architect of the project proposes a functional and aesthetically outstanding building with a well-defined appearance, in which mass and materiality are exposed in a solution that personalizes the home. The architectural program is based at its core around the daily activities in the home; given the change in post-pandemic routines, spaces have been considered that are not only comfortable and functional, but integrate moments of silence, lighting, privacy, and joy. And, interior spaces were...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2022
    • Client PRIVATE
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users