New Fendi Factory | Piuarch

Bagno a Ripoli / Italy / 2022

56
56 Love 7,838 Visits Published

The Milan-based studio has collaborated with the Fendi Maison to design an architecture that disappears into the landscape, placing itself in open dialogue with the surrounding nature. 


A raised garden conceived to mend a long-standing rift in the terrain and recreate the hillside of the site in which it is located. This is what the new Fendi production building in Bagno a Ripoli (FI) looks like, whose design concept was conceived and developed by the Milan-based Piuarch studio and subsequently continued and coordinated by Fendi's Architecture Department.


A complex of about 14,000 square metres rising in the Tuscan countryside, conceived around a high standard of landscaping and advanced energy efficiency, the brainchild of the Maison that seeks to combine the excellence of its product with the creation of an architectural landmark having significant aesthetic and environmental value.


Piuarch interprets this concept in a project that becomes an integral part of its surroundings rather than a mere graft.


Starting from an innovative approach, the firm designed a building that stretches horizontally over a single level to create a free form driven by the needs of the production process. The practicality of the spaces thus becomes the conceptual principle of the site plan, which combines different functions, merging them into fluid pathways that run horizontally through it.


A sort of backbone connecting the spaces, with transparent walls, also visually unites the different uses while encouraging people to move around and socialise.


The complex will house management and administrative offices, a restaurant, a production warehouse, workshops and a school for haute leather goods, with the intent of fully expressing the exceptional quality and high standards of the luxury brand.


The project concept, defined in the initial phase together with landscape architect Antonio Perazzi, aims to define the conditions for a renewed visual collaboration between architecture and environment. The characteristics of the site, impacted by the logic of relying on the brick industry and the quarry once functioning on the lot, required restoration work and prompted the idea of interpreting the construction of the production complex as an opportunity to establish positive land management dynamics. "Working with Piuarch is always very stimulating: it is easy to get on the same wavelength straight away, building together a project that respects ecological and aesthetic themes, capable of designing cultured and refined landscapes." Antonio Perazzi, landscape architect.


The architecture thus establishes an open dialogue with its natural surroundings: the building, apparently underground owing to the landscaping choice of creating a continuous and extensive green roof, becomes an integrated ecological system that recreates the contours of the land to restore the shape of the original hillside.


A vast roof garden that fulfils not only an environmental but also a social and community role, becoming a user-friendly space and a venue for employees to socialise.


The green roof, hollowed out by patios that disrupt its continuity and light up the interior spaces, thus stands out as a hallmark of the project. A feature that brings the identity and role of the new production site to the surrounding area, with which it establishes an unprecedented system of counterbalances: ventilation and natural light, use of materials that evoke the colours of the location, transparent external and internal walls, all ensure a visual and physical, almost osmotic exchange between the artificial and natural environments, between the interior and exterior.


From the green roof, to the courtyards, to the industrial park surrounding it, the idea was to transform the entire site into a new and extended garden, also with the purpose of improving the quality of the working spaces, to reinforce the priority of the client's work: a commitment to increasing responsibility towards the environment and society.


 


Area
14000 sqm


Location
Bagno a Ripoli (FI) 


Year              
2022                                                                                     


Architectural design
Piuarch. Francesco Fresa, Germán Fuenmayor, Gino Garbellini, Monica Tricario

[IT]


Un giardino sospeso che risana un’antica frattura del territorio e ricompone l'andamento collinare del sito in cui è inserito. Così si presenta il nuovo edificio produttivo Fendi a Bagno a Ripoli (FI), il cui concept di progetto è stato ideato e sviluppato dallo studio milanese Piuarch e successivamente proseguito e coordinato dall’Architecture Department di Fendi.


Un complesso di circa 14.000 mq che sorge nella campagna toscana, concepito sulla base di elevati criteri paesaggistici e alta efficienza energetica, nato dalla volontà della Maison di coniugare l’eccellenza del proprio prodotto con la realizzazione di un segno architettonico di grande valore estetico ed ambientale.


Una richiesta interpretata da Piuarch attraverso un progetto che diventa parte integrante del paesaggio anzichè un innesto.


A partire da un approccio innovativo, lo studio ha progettato un edificio che si sviluppa orizzontalmente su un unico livello componendo una forma libera in quanto determinata dalle necessità del processo produttivo. La funzionalità degli spazi diventa quindi il principio compositivo della pianta che combina diverse funzioni, fondendole in percorsi fluidi che lo attraversano orizzontalmente.


Una “spina dorsale” di collegamento fra gli spazi, dalle pareti trasparenti, mette anche visivamente in connessione le diverse funzioni e promuove la circolazione e la socializzazione delle persone.


Il complesso ospita uffici direzionali e amministrativi, un ristorante, un magazzino di produzione, laboratori e una scuola di alta pelletteria, con l'obiettivo di esprimere appieno l'eccezionale qualità e gli alti standard del luxury brand.


Il concept di progetto, definito in fase preliminare insieme al paesaggista Antonio Perazzi, ha come obiettivo di definire le condizioni per una rinnovata collaborazione tra architettura e ambiente. Le caratteristiche del luogo, segnato dalle logiche di sfruttamento dell’industria laterizia e della cava precedentemente attiva sul lotto, hanno infatti richiesto un intervento di risanamento e suggerito l’opportunità di interpretare la realizzazione del complesso produttivo come occasione per instaurare virtuose dinamiche di gestione del territorio.


L’architettura si pone così in un dialogo aperto con la natura circostante: l’edificio, apparentemente ipogeo grazie alla scelta paesaggistica di realizzare una copertura a verde continuo ed intensivo, diventa un sistema ecologico integrato che ricostruisce la morfologia del terreno e restituisce forma alla collina originaria.


Un vasto giardino pensile che riveste una funzione non solo ambientale ma anche sociale e collettiva, diventando spazio fruibile e luogo di socializzazione per i dipendenti.


La copertura verde, scavata da patii che ne interrompono la continuità e illuminano gli spazi interni, emerge così come landmark del progetto. Un segno che estende l’identità e la funzione della nuova sede produttiva al territorio circostante, con il quale stabilisce un inedito sistema di equilibri: areazione e luce naturale, utilizzo di materiali che richiamano i colori del luogo, pareti esterne e interne trasparenti, garantiscono uno scambio visivo e fisico, quasi osmotico, tra ambiente artificiale e naturale, tra interno ed esterno.


Dal tetto verde, ai cortili, al parco industriale che lo circonda, l’idea è stata quella di trasformare l’intero lotto in un giardino nuovo ed esteso, ponendosi inoltre come obiettivo il miglioramento della qualità degli spazi di lavoro, per sottolineare quella che il committente indica come priorità del proprio operare: l’impegno per una sempre maggiore responsabilità verso ambiente e società.

56 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Milan-based studio has collaborated with the Fendi Maison to design an architecture that disappears into the landscape, placing itself in open dialogue with the surrounding nature.  A raised garden conceived to mend a long-standing rift in the terrain and recreate the hillside of the site in which it is located. This is what the new Fendi production building in Bagno a Ripoli (FI) looks like, whose design concept was conceived and developed by the Milan-based Piuarch studio and...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Factories
    Archilovers On Instagram
    Lovers 56 users