House 27 | Mario Martins Atelier

Lagos / Portugal / 2020

41
41 Love 5,659 Visits Published

ENG


Casa 27 is situated on a spacious plot with a privileged view, it stretches away to the eat, across the intense green, slowly downward as it plunges into the Alvor estuary and its many different tides.


The idea was to choose a natural, textured material for the cladding at the base. A vivid material with some volume, to blend with the surrounding landscaped garden, but also to offer greater lightness to the smooth plastered volume, which are the blank canvas and the backcloth of the house.


A very rich chromatic material was chosen for Casa 27, which conveys the force of the soil and ages with integrity: Santa Catarina solid bricks, made artisanally, set into random, oblique pattern. This more contemporary used of baked clay, which is such a feature of the vernacular architecture of the south, creates a remarkable geometric effect, whose repeated forms and marked shadows disconcert us as the sun moves through the day.


Baked clay, the same artisanally produced material, covers the floors inside and outside the house, to highlight the intended rawness and reuse a material that is well established in the region’s architectural culture.
House 27 has only one storey above the entrance and another below. That resolves the sloping terrain. A walkway soars over the garden, leading us to the entrance, situated on the upper level. This takes us into an open space containing the dining area, which stretches to the outside terrace and offers lofty and privileged views. This storey also houses a bedroom and a bathroom.
The other bedrooms and support areas are located on the lower storey.
Outdoor stairs hug the volume leading to a roof terrace from where the view is even more breath-taking.


PT


A Casa 27 está localizada num lote amplo e com vista privilegiada, esta estende-se para nascente, pelo verde intenso, que desce de forma suave até ao estuário da Ria de Alvor e diversidade das suas marés.


A ideia foi escolher eleger um material de revestimento, natural e texturado, para o seu embasamento. Um material vivo, com volume, que se mescle com o espaço ajardinado envolvente. Mas que, também, por contraste, confira maior leveza aos volumes em
reboco liso, que são a tela branca e o pano de fundo das duas casas.


Na casa 27, escolhe-se um material de grande riqueza cromática, que transporta a força da terra e envelhece com nobreza: o tijolo maciço, de Santa Catarina, de fabrico artesanal, assente de forma oblíqua e desfasada. Desta escolha, com uma utilização mais contemporânea do barro cozido, tão presente na arquitetura vernácula das terras do Sul, resulta um assinalável efeito geométrico, que nos confunde, pela repetição das formas e das suas sombras, mais ou menos vincadas, ao longo do dia.
O mesmo material, a tijoleira de barro, de fabrico artesanal, reveste todos os pavimentos, interiores e exteriores desta casa, para evidenciar a crueza pretendida e reutilizar um material presente na cultura arquitetónica desta região.


A casa 27 apresenta um só piso acima da entrada e um outro piso abaixo desta. Assim se resolve o desnível do terreno.
Um passadiço solta-se sobre o jardim, para nos levar à entrada da casa, pelo seu piso superior, para um espaço aberto, onde se localiza a sala com área de refeições, que se estende naturalmente para o terraço exterior, com uma vista sobranceira e privilegiada. Um quarto e uma instalação sanitária de apoio, completam funcionalmente este piso.
No piso inferior localizam-se os outros compartimentos habitacionais e as áreas suplementares de apoio. Uma escada exterior rasga o volume, para permitir o acesso a uma açoteia na cobertura de onde a vista é ainda mais deslumbrante.


Através de uma raiz mais vernacular para a Casa 27, parece evidente a contemporaneidade de uma intervenção cruzada pelas memórias e a vontade de
respeitar esta paisagem única. Pois, a paisagem faz-se com tempo e respeito.


*


Lead Architect: Mário Martins,arq.
Project Team: Nuno Colaço; Rui Duarte; Mariana Franco; Kirsti Oygarden;
Ricardo Lopes; Miguel Fonseca; Hélder Lima; Rui Santos
Engineering: Nuno Grave Engenharia; Zona Térmica; HRF&SCL Soluções
Landscape: Hipólito Bettencourt – Arquitectura Paisagista
Building: MAE - Marques Antunes Engenharia, Lda
Photography Credits: Fernando Guerra | http://ultimasreportagens.com/

41 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    ENG Casa 27 is situated on a spacious plot with a privileged view, it stretches away to the eat, across the intense green, slowly downward as it plunges into the Alvor estuary and its many different tides. The idea was to choose a natural, textured material for the cladding at the base. A vivid material with some volume, to blend with the surrounding landscaped garden, but also to offer greater lightness to the smooth plastered volume, which are the blank canvas and the backcloth of the...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 41 users