New Aarhus Stadium | Zaha Hadid Architects

Aarhus / Denmark / 2026

2
2 Love 751 Visits Published

Bringing supporters as close as possible to the field of play in a single-tiered seating bowl creating an intense match-day experience, the new Aarhus Stadium is embedded within the city’s Marselisborg forest.



Titled the “Arena of the Forest”, the design concept is informed by the vertical rhythm of the surrounding trees that reach up to 47m in height. The design envisions the new stadium as an extension of the forest with its verticality continued in the stadium’s public colonnades and the timber ribs of its façade. These vertical gestures flow from the forest towards the landscaped plaza and into the colonnades of the stadium’s external and internal concourses. Together with an intricate hierarchy of timber ribs within the façade and roof, the stadium’s large horizontal volume is subdivided into a human scale whilst at the same time offering a sense of arrival for the fans congregating in the adjacent public plazas.



The new stadium’s roof is designed to maximise weather protection and increase comfort levels in the adjacent external plazas as well as the internal concourses, defining a sheltered 360-degree public circulation route that is independent from the events within the stadium; creating welcoming new public spaces for a wide variety of civic, recreational and cultural uses by the local community and visitors to the park.



The stadium’s transparent roof and the gaps within the timber ribs of its façade reveal glimpses of the surrounding forest, while its permeable colonnades blur the boundaries between different programmes. The east and west sides incorporate open colonnades that act not only as intuitive wayfinding to demark the main entrances, but also as an interface between public events and ticketed programmes; allowing the two to expand into one another and maximise the potential to host many different type of events 365 days a year.



To be built on the site of the existing stadium, the new project’s design, structure, and materials are optimized with regards to environmental impact, functionality and experienced value. In using the right materials for the right function, and reducing quantities to the absolute minimum where strength and robustness add the greatest possible value, the new Aarhus Stadium is characterized by three primary materials: concrete incorporating recycled aggregates for the columns; locally procured, upcycled and recycled steel for the trusses; and timber from local certified sustainable sources for the façade cladding.



The adjacent 'Stadionhallerne' building completed in 1918 by architect Axel Høgh-Hansen will be refurbished. Its intense red facades and white ornamentation will be retained to keep its historic soul that everyone at the club holds dear.



The design and construction of the new building is driven by the recycling and reuse of the existing stadium’s materials and components to the largest extent possible. In addition to the positive effect on the new stadium’s environmental impact, the reutilization of the old stadium’s components will contribute to the local anchoring of the project.



Home ground to Aarhus Gymnastikforening (AGF) football club whose first team play in the Danish Superliga, the current Aarhus Stadium opened in 1920. While a series of refurbishments were undertaken between 1948 and 2004, the existing stadium no longer meets the standards required to host regular top-flight professional and international football matches as well as large-scale cultural events. Perhaps most notably for AGF supporters, the long distances between spectators and the football pitch within the existing stadium are an obstacle to generating the most exciting atmosphere for AGF players and fans at home games. The new stadium will bring fans very close to the field of play, creating an immersive experience for everyone at the match.



The competition organizers praised the team’s proposal for its understanding and interpretation of the stadium’s special location within the ancient Marselisborg forest and its adjacency to the historic Stadionhallerne: "The strong manifestation of the winning project is inviting, reaching out to its surroundings and connecting well with the context.”


Project Team


Client: The Municipality of Aarhus


Project Team: Zaha Hadid Architects (Lead), SWECO Danmark (Local and Engineering), TREDJE NATUR APS (Landscape and Local)



Design: Zaha Hadid Architects (ZHA)
ZHA Project Director: Gianluca Racana, Ludovico Lombardi
ZHA Project Leads: Subharthi Guha, Jakub Klaska, Paolo Zilli
ZHA Competition Team: Andy Lin, Charles Harris, Dieter Matuschke, Jinhee Koh, Kyle Dunnington, Luca Melchiori, Maria Laura, Michael Forward, Matthew Gabe, Nastasja Mitrovic, Sara Criscenti, Valentina Cerrone, Yuzhi Xu
ZHA Sustainability Team: Carlos Sousa- Martinez, Bahaa Alnassrallah, Aditya Ambare, Aleksander Mastalski


 


Local Architect and Engineer: SWECO, Denmark
Sweco Project Director Engineering: Frands Andersen
Sweco Project Director Architecture: Peter Kristiansen
Sweco Cost Manager: Jens Højgaard
Sweco Architecture Team: Tim Nørlund , Tina Lind, Eiwen Ying, Søren Vestbjerg Andersen, Thomas Stub Naylor , Lene Kristensen, Bo Boi
Sweco Engineering Team: Bruno Bjerre, Anton Møller Christensen, Søren Pedersen, Bent Greve, Martin Hougaard, Helle Wøhlk Sørensen, Steffen Alstrup Haagensen, Kjetil Birkeland Moe, Kasper Støttrup , Lars Schäfer
Sweco Sustainability Team: Allan Hesselholt, Mads Funder Larsen


 


Landscape Architect: TREDJE NATUR APS
Tredje Natur Project Director: Ole Schrøder
Tredje Natur Senior Project Manager: Mette Fast
Tredje Natur Team Members: Sofie Askholm Ibsen, Kirstine Lorentsen, Kasper Havemann, Adrianna Trybuchowicz, Lucija Belinic, Philip McKay

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Bringing supporters as close as possible to the field of play in a single-tiered seating bowl creating an intense match-day experience, the new Aarhus Stadium is embedded within the city’s Marselisborg forest. Titled the “Arena of the Forest”, the design concept is informed by the vertical rhythm of the surrounding trees that reach up to 47m in height. The design envisions the new stadium as an extension of the forest with its verticality continued in the stadium’s...

    Project details
    • Year 2026
    • Work finished in 2026
    • Client The Municipality of Aarhus
    • Status Completed works
    • Type Stadiums / Sports Facilities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users