NR Pharmacy | Farmácia NR

2022 | Montelavar Montelavar / Portugal / 2022

0
0 Love 160 Visits Published

EN
Defining the corner between the street and the churchyard, the construction rises as a prominent and highly relevant place in the memory of the locals. Therefore, it was important to rebuild the pre-existing façade, which preserved the original architectural elements. It is in this area that the pharmacy takes place, with a privileged connection with the street.


In the west part of the plot, a new volume appears as an expansion. The connection between these two volumes takes place only on the ground level, the 2nd floor being completely independent to guarantee the privacy that the residential use of this floor imposes. It is intended that, from the north elevation, the buildings appear to be totally independent, a feeling obtained through a patio that creates a vertical split between them.


Through the design it is possible to identify the reconstruction, with traditional lines in accordance with the surroundings. The new volume, with a more contemporary and linear line, reveals a simple and refined geometry. This option allows the original building to demarcate itself from the expansion, bringing back the original construction to the urban imaginary of the place.


The new proposal is “supported” on top of a “Lioz” line, which makes it possible to overcome the difference of heights. In turn, the subtraction of matter that ensures the separation between the two volumes is covered in the same material, thus emphasizing the architectural gesture. The presence of Lioz – the identity of the village of Montelavar – is evident in various details throughout the building.


 


PT


Definindo o gaveto entre a Rua e o Adro da igreja, a construção ergue-se num lugar de destaque e de elevada relevância na memória dos locais. Deste modo, foi importante a reconstrução da fachada pré-existente que preservava os elementos arquitetónicos originais. É nesta zona que acontece o espaço de farmácia, com ligação privilegiada com a rua.


No espaço a poente surge um novo volume como ampliação. A ligação entre estes dois volumes acontece apenas ao nível do piso térreo, sendo o piso 2 totalmente independente de forma a garantir a privacidade que o uso habitacional deste piso impõe. Pretende-se que partir do alçado Norte os edifícios aparentem ser totalmente independentes, sensação obtida através de um pátio que cria um rasgo vertical entre ambos.


Através do traço é possível identificar a reconstrução, com linhas tradicionais em conformidade com a envolvente. A ampliação por sua vez, com traço mais contemporâneo e linear, revela uma geometria simples e depurada. Esta opção permite que o edifício original se demarque da ampliação, devolvendo a construção original ao imaginário urbano do local.


A nova proposta encontra-se “apoiada” em cima de um soco de lioz que permite vencer a diferença de cotas. Por sua vez, a subtracção de matéria que assegura o afastamento entre os 2 volumes é revestido no mesmo material, enfatizando desta forma o gesto arquitectónico. A presença do Lioz – identidade da vila de Montelavar – é notória em vários detalhes de todo o edifício.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    ENDefining the corner between the street and the churchyard, the construction rises as a prominent and highly relevant place in the memory of the locals. Therefore, it was important to rebuild the pre-existing façade, which preserved the original architectural elements. It is in this area that the pharmacy takes place, with a privileged connection with the street. In the west part of the plot, a new volume appears as an expansion. The connection between these two volumes takes place...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram