New Science Centre | Zaha Hadid Architects

Singapore / Singapore / 2027

5
5 Love 1,421 Visits Published

Singapore’s Science Centre Board has unveiled the design of the new Science Centre which will provide unique facilities and programmes as a destination for all Singaporeans to access science, technology, engineering and mathematics (STEM) education and experiences. The new Science Centre will continue the institution's mission since its founding in 1977 to spark curiosity and innovation in generations of young school children and plans to leverage the new location and facilities to expand its outreach enabling Singaporeans of all ages to encounter and appreciate the importance of science and technology in their lives.


Informed by the natural landscape of Singapore’s Jurong Lake Gardens, the new Science Centre looks to the future and maximises opportunities for visitors to interact with the surrounding gardens and lake. Designed by Zaha Hadid Architects (ZHA) in collaboration with Architects 61, the centre is composed as five interlocking rectangular volumes housing a variety of exhibition galleries, interactive labs and event spaces in addition to ancillary facilities for visitors, administrative offices, archives and service areas.


Incorporating large windows serving as 'monocles' offering strategic views of the lake, each of the new Science Centre’s five volumes is uniquely orientated to enhance the relationships between the centre’s indoor and outdoor spaces. Appearing to float above the surrounding parkland, the design defines a series of courtyards and gardens leading from the adjacent MRT station towards the pagoda within the Chinese Garden. Together with diverse indoor, outdoor and rooftop spaces for learning, the new Science Centre will be an exciting destination to encounter science and nature as well as offering many opportunities for community events.


The new Science Centre will feature a Children’s Gallery that is more than twice the size of the existing gallery and include its own interactive outdoor waterplay area, discovery trails in the secondary forest as well as a sensory trail on the roof garden. Older students can look forward to entering specialised labs and workshops that encourage hands-on learning of scientific concepts. For instance, the new Eco-Lab will support students in scientific investigations, where they can retrieve and analyse samples taken directly from the Eco-Garden and continue to monitor the data collected from the samples with Internet of Things (IoT) equipment using their personal learning devices in school or at home, extending their learning experiences beyond their visit. Through its programmes and exhibitions, the centre will also educate visitors on sustainability practices such as vertical farming systems.


The new Science Centre will feature a new Observatory for budding astronomers to learn about the universe, as well as a Digital Fabrication Lab with incubator programmes to nurture entrepreneurial aspirations and a Makerspace for young inventors to bring their imagination to life. A new outdoor Activity Plaza will be a focal point of the centre and offer STEM programmes and community activities.


In line with the Singapore Green Plan 2030, the new Science Centre incorporates sustainable design principles and energy performance strategies to reduce net carbon emissions. Working with Atelier Ten, ZHA and Architects 61 have designed the centre with a target to attain the BCA Green Mark Platinum Super Low Energy certification with outdoor zones shaded from the sun yet exposed to the prevailing winds. Natural ventilation and controlled daylight will reduce energy usage while enhancing visitors’ experience and wellbeing. Photovoltaics and insulating roof gardens will contribute towards renewable energy goals. High efficiency space conditioning with an intelligent building management system will aim to reduce energy consumption by over 40% while holistic water management and landscaping are planned to conserve and restore native plant communities.


Located next to Chinese Garden MRT station, the new Science Centre is targeted to open its doors around 2027, which also marks the 50th anniversary of the institution.


 


New Science Centre
Jurong Lake District, Singapore


Architect: Zaha Hadid Architects (ZHA)
Design: Patrik Schumacher
ZHA Project Directors: Michele Pasca Di Magliano, Maurizio Meossi ZHA
Project Associate: Cristina Capanna


ZHA Project Team (Design Development Stage): Benedetta Cavaliere, Damir Alispahic, Didem Sahin, Flavia Santos, Gabriele De Giovanni, Gizem Mutharoğlu, Juan Pablo Londono, Lara Zakhem, Lorena Espaillat Bencosme, Luciana Maia Teodozio, Mauro Sabiu, Sara Criscenti, Shi Qi Tu, Valeria Perco


ZHA Project Team (Concept and Schematic Design Stages): Jakub Klaska, Cristina Capanna, Bogdan Zaha, Millicent Anderson, Sara Criscenti, Chantal Matar, Arian Hakimi, Stefano Iacopini, Serra Pakalin, Stefano Paiocchi, Martina Rosati, Harry Spraiter, Maria Touloupou, Sven Torres, Shi Qi Tu, Alessandro Cascone, Zsuzsanna Barát


ZHA Competition Project Directors: Michele Pasca Di Magliano, Maurizio Meossi ZHA Competition Associate: Jakub Klaska
ZHA Competition Project Architects: Cristina Capanna, Mario Mattia
ZHA Competition Project Lead Designer: Bogdan Zaha


ZHA Competition Team: Saman Dadgostar, Arya Safavi, Sven Torres, Michela Falcone, Natasha Marks, Serra Pakalin, Billy Webb, Michael On, Neil Rigden, Alex Turner, Damiano Rizzini, Christina Christodoulidou


Consultants
Lead Architect: Architects 61 Pte
Local Architect: Architects 61 Pte
Structural Engineering: WEB Structures
Quantity Surveyor: Rider Levett Bucknall LLP
Cost Consultants: Rider Levett Bucknall LLP
Environmental Consultant: Atelier Ten
Façade Engineering: Koltay Facades
MEP: Beca Carter Holling & Wilke Pte Ltd
Transport Consultant: Vertix Asia-Pacific Pte Ltd
Landscape Consultant: Grant Associates Singapore Pte Ltd
Lighting Design: Nipek Pte Ltd
Acoustic Consultant: Shen Milsom & Wilke
Design for Safety Consultant: PH Consulting Pte Ltd
Security and Blast: Beth-El (Asia Pacific) Pte Ltd
Signage & Way Finding Consultant: Radical Design Partnership Pte Ltd


 

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Singapore’s Science Centre Board has unveiled the design of the new Science Centre which will provide unique facilities and programmes as a destination for all Singaporeans to access science, technology, engineering and mathematics (STEM) education and experiences. The new Science Centre will continue the institution's mission since its founding in 1977 to spark curiosity and innovation in generations of young school children and plans to leverage the new location and facilities to expand...

    Project details
    • Year 2027
    • Work finished in 2027
    • Status Current works
    • Type Colleges & Universities / Research Centres/Labs
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users