Casa D | L2C Arquitectura

Braga / Portugal / 2022

62
62 Love 4,555 Visits Published

Project description (EN)


Designed for a family of five, the D house hides its structural complexity through its volumetric simplicity. Large boxes placed on the highest part of the land organize the interior and outdoor space through their layout and orientation. That way, the house opens up to the outside through the spaces generated between them, while protecting its interior from what doesn’t matter. With a view over the city of Braga, the D house opens onto the landscape and faces south/west from the exterior and interior leisure areas. If, on one hand, the boxes placed horizontally establish a relationship with the surroundings, extending the interior spaces to the outside, on the other hand, the entrance is marked by one of these boxes placed vertically that calls us to its interior and at the same time articulates the two floors of the house.


The spaces were ranked taking into account their function. The private spaces are located on the upper floor and the social and service spaces are on the lower floor were you can open all the big windows to create one unique space.


*


Descrição do projeto (PT)
Projetada para uma família de cinco pessoas, a casa D esconde a sua complexidade estrutural através da sua simplicidade volumétrica. Grandes caixas pousadas na parte mais elevada do terreno organizam o espaço interior e exterior através da sua disposição e orientação. Desta forma, a casa abre-se para o exterior através dos espaços gerados entre elas, entre cheios e vazios, ao mesmo tempo que protege o seu interior do que não interessa. Com uma vista sobre a cidade de Braga, a casa D abre-se sobre a paisagem e orienta-se para sul/poente a partir das áreas de lazer exteriores e interiores. Se, por um lado, as caixas colocadas na horizontal estabelecem uma relação com a envolvente, prolongando os espaços interiores para o exterior, por outro, a entrada é marcada por uma dessas caixas colocada na vertical que nos chama para o seu interior ao mesmo tempo que articula os dois pisos da casa.


Em termos programáticos os espaços foram hierarquizados tendo em conta a sua função. Assim, os espaços privados localizam-se no piso superior e os espaços sociais e de serviço no piso inferior, onde os envidraçados recolhem na sua totalidade para criar um espaço único.

62 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Project description (EN) Designed for a family of five, the D house hides its structural complexity through its volumetric simplicity. Large boxes placed on the highest part of the land organize the interior and outdoor space through their layout and orientation. That way, the house opens up to the outside through the spaces generated between them, while protecting its interior from what doesn’t matter. With a view over the city of Braga, the D house opens onto the landscape and faces...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 62 users