The Inhabited Box | a25architetti

Barzanò / Italy / 2022

11
11 Love 1,407 Visits Published

The inhabited box


A house from the 2000s in northern Brianza has a very rigid interior division and this doesn’t meet the needs of a young couple. Our project consists in giving a new meaning to space, hence the idea to design "the inhabited box": a wood and glass partition wall, a precious element that guards and reveals the inhabited rooms of the house.
This architectural component looks extremely light thanks to its visual load and the materials used. It can organize the space meaningfully. The partition wall is made of solid chestnut wood with vertical elements combined with frosted glass. Being at the center of the house with no other furniture complement, it is the undoubted protagonist of the whole house. Behind the box, there is a small service bathroom, stairs leading to the second floor, stairs leading to the basement and a sliding door that opens up to the bedrooms.
An outstanding element that, in the evening, becomes a huge lantern that spreads a warm light to the center of the house: an inhabited box.


 


 


Lo Scrigno Abitato


Un'abitazione degli anni 2000 in Alta Brianza si presenta con una divisione interna molto rigida, che non soddisfa le esigenze di una giovane coppia. Il progetto è dare un significato allo spazio, da qui l'idea di progettare “Lo scrigno abitato”: una quinta in legno e vetro, un dispositivo prezioso che custodisce e svela le stanze abitate della casa.
Il carico visivo e la materia di cui è composto rendono l'oggetto leggero, un elemento architettonico che organizza lo spazio. La quinta è realizzata in legno massello di castagno con elementi verticali combinati al vetro satinato. Si innesta al centro della casa e nessun altro complemento viene collocato all’interno dello spazio perché è lo stesso elemento architettonico che funge da protagonista e da arredo.
All'interno dello scrigno si trovano un piccolo bagno di servizio, le scale che portano al piano primo, le scale che portano al piano interrato e una porta scorrevole accompagna l’ingresso alla zona notte.
Un elemento anche scenografico che, di sera, diventa una grande lanterna che diffonde una luce calda al centro della casa, uno scrigno abitato.

11 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The inhabited box A house from the 2000s in northern Brianza has a very rigid interior division and this doesn’t meet the needs of a young couple. Our project consists in giving a new meaning to space, hence the idea to design "the inhabited box": a wood and glass partition wall, a precious element that guards and reveals the inhabited rooms of the house.This architectural component looks extremely light thanks to its visual load and the materials used. It can organize the space...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Multi-family residence / Country houses/cottages / Interior Design / Custom Furniture / Modular/Prefabricated housing / Lofts/Penthouses / Chalets, Mountains houses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users