Trebel House | Nuno Ladeiro, arquitetura e design

Aroeira / Portugal

0
0 Love 136 Visits Published

The Trebel house is located next to the Herdade da Aroeira on a plot of 5,232.00 sqm with an implantation area of 323.09 sqm and 372.21 sqm of construction area.


The interior space with a living area of 163.11 sqm is divided in 2 floors in the north area and 1 floor in the south area.


The architectural space is fluid and has a modern design with geometric lines, with emphasis on the wooden structure that encloses a winter garden at the main entrance of the house faced to the north direction. The house provides  a living space oriented for indoor/outdoor use. From any room on the 1st floor, we can access the outside space, namely the patio with a large area where four small olive blossoms stand out as an extensive swimming pool area covered with permeable deck flooring. Besides the swimming pool  is a jacuzzi, outdoor shower and a space leisure facilities, with a recess in the floor covered by a bioclimatic pergola.


The projec was made with basic criteria of passive solar architecture, with the aim of ensuring interior spaces with high thermal comfort and good insolation through design, geometry, orientation and building construction solutions, adapted to the climatic conditions of the place. The goal was to respect  the plot and regulating principles based not only on the morphology and typology of the area but also the volumes, heights and dominant alignments with other constructions in neighborhood.


The Trebel house is in perfect harmony with the outdoor space, with emphasis on the landscape ambience that integrates paved surfaces with diversified trees and shrub species, mostly Mediterranean, with low water consumption, such as the Garrigue (plant formation consisting of small shrubs and relatively sparse). The main species in the garden, in addition to those that already exist on the plot such as pine, are Garrigue, Buxo, Carrasco, Alecrim, Rosmaninho, Alfazema and Timo.


To access the garage wee took special attention to the natural characteristics of the plot and we modulated the land to fit the construction, in which the differences in elevations caused by the excavation, ensure, between the new platform and the natural terrain, a slope or a vertical plane with retaining walls that establish height differences of less than 3 meters.


The interiors are organized with a large social area, consisting of the entrance hall and circulation space from which we can access to an common room with living area and kitchen. This space has a double height ceiling with large glazed surfaces with sliding frames that allow you to enjoy the outdoor space in the hottest periods of the year.


From the kitchen there is a connection to an outdoor space for a barbecue, located on the south-facing terrace. Over the kitchen space is also a mezzanine that allows the access to an outdoor balcony facing east/south.


The private area of the house is located in the east in a 2nd level. In this location is a master suite with a private bathroom and closet, two smaller suites with private bathrooms and access to a large south/west facing balcony.


The architecture, was inspired by the precepts of the Modern Movement, embodied in the pure line, in functionality, in the wide window spans and white surfaces constituted by solids of revolution. The large glazed surfaces and the shading flaps on the roofs are representative of the modernity of the house.


The North and West elevations, with wooden profiles placed vertically at the level of the 1st floor, and at the entrance in vertically and horizontally, contrasts with pure and white surfaces.


LOCALIZATION


Aroeira, Seixal


YEAR:


Under development


ARCHITECTURE:


Nuno Ladeiro / Carmo Branco


COLLABORATORS:


Bárbara Raimundo – Jacopo Barelli – Dominika Wodeńko / Pedro Fernandes

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Trebel house is located next to the Herdade da Aroeira on a plot of 5,232.00 sqm with an implantation area of 323.09 sqm and 372.21 sqm of construction area. The interior space with a living area of 163.11 sqm is divided in 2 floors in the north area and 1 floor in the south area. The architectural space is fluid and has a modern design with geometric lines, with emphasis on the wooden structure that encloses...

    Project details
    • Status Current works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram