Bovenbouwwerkplaats | Studioninedots

Utrecht / Netherlands / 2022

26
26 Love 4,869 Visits Published

Studioninedots proudly presents Bovenbouwwerkplaats, the large-scale transformation of the former Dutch Railways workshop building in Utrecht.


The impressive workshop building – in which heavy elements for the Dutch railways were manufactured – was built in 1905. Until recently, the building lost more and more of its original architectural qualities and functions. Maintenance was deteriorating, new constructions around the building obstructed the view of and from the workshop and the construction was in need of renewal.


By reinterpreting the original qualities of the place while adding a number of contemporary elements, we revived the building into a space full of wonder.


“With one powerful yet elegant gesture – the 'Curtain' – we simultaneously create the back wall of raw, unfinished workspaces in Bovenbouwwerkplaats and a new silhouette towards the city.”
– Wouter Hermanns, associate


Studioninedots, in collaboration with DELVA, is also designing the Utrecht development area Wisselspoor, of which section 1 surrounds the Bovenbouwwerkplaats. With Wisselspoor, we committed to our own Cityplot concept, which involves developing unexpected locations into lively urban neighbourhoods in an organic interaction with residents. The core feature of a Cityplot neighbourhood is the 100-by-100-metre plot. Small and medium-sized buildings are organised at the edges of the plot, creating opportunities for truly high-quality and green public space in the heart and between the buildings. Cityplot neighbourhoods are low in traffic, further protecting the quality of the outdoor areas.


By merging a wide range of ambitions and functions that are normally spread across an area into the Bovenbouwwerkplaats, a small-scale urban core where anything can happen is formed. Underneath the existing roof, we created one open space that will be home to new neighbourhood facilities and creative entrepreneurs. The space stimulates the senses yet invites your own interpretation of its use.


A cut-out from the existing structure in the core has made room for a completely new orthogonal volume, perceptible both indoors and externally. This object houses a five-storey mobility hub for 175 (shared) cars and bicycles.


“By cleverly clustering all mobility within the object, the neighbourhood remains pedestrianised and many additional opportunities to generate quality public space throughout the area are realised.”


– Ruben Visser, architect


To set a firm architectural gesture, we introduced the Curtain, an abstract and shiny skin that fully encloses the new object. The Curtain gives the volume a scalelessness, making it appear lower and less massive from the outside than it truly is.


Relics in the building, such as existing installations, pipes and even damages, were preserved. We filled in the original vertical window openings with transparent glass, which, together with the large, curved glass walls all around, maximise the connection with the neighbourhood. Through the transparent roof, the entire floor area is flooded with natural light during the day. Due to the ample light in the building, the continuation of the abstract object within the building can also be clearly seen from outside.


Our transformation restores all the industrial qualities of the old warehouse – its skeleton, roofs, external facade and detailing. The Curtain consists of curved expanded metal elements arranged in a rhythm of widths, constantly renewing the appearance of the building throughout the day and the seasons. From its wide surroundings, Bovenbouwwerkplaats is recognisable as the new icon of Wisselspoor.


 


Design team
Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl, Wouter Hermanns, Erik Hoogendam, Ruben Visser, Karlijn de Jong


Collaborators
Skonk, Gebroeders Blokland, Metadecor, Strackee, Continental Car Parks, Den Butter & Voogt, Visscher Bouwadvies, JVZ Ingenieurs, We Drive Solar


Photography
Sebastian van Damme

26 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Studioninedots proudly presents Bovenbouwwerkplaats, the large-scale transformation of the former Dutch Railways workshop building in Utrecht. The impressive workshop building – in which heavy elements for the Dutch railways were manufactured – was built in 1905. Until recently, the building lost more and more of its original architectural qualities and functions. Maintenance was deteriorating, new constructions around the building obstructed the view of and from the workshop and...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Client Synchroon
    • Status Completed works
    • Type Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users