Casa Atalaya | MIEL Arquitectos

Palma de Mallorca / Spain / 2022

9
9 Love 963 Visits Published

This single house emerges as a watchtower in search of the sea views of the Bay of Palma.
Like any watchtower this house is conquered from its base. Through a soft ramp you access a covered cloister and surrounded by ceramic and glass arcades that serves as parking and entrance hall.
On the upper floor 4 rooms open onto the Bay of Palma through a covered terrace that protects them from solar radiation while crowning them with a carefree constellation of water windows.
A floor above the Watchtower is completed with a glass pavilion and a large terrace that is diluted in a pool with no more limit than the horizon. 


Between the two poles of well-being (dining room and living room) the kitchen conquers the terrace through a blurred glass pavilion in the style of the most glamorous beach bar.


Photography:
Tomeu Canyellas - https://www.tomeucanyellas.com/


 


[ES]
Esta vivienda unifamiliar aislada emerge como una Atalaya en busca de las vistas al mar de la Bahía de Palma.


Como toda atalaya esta vivienda se conquista desde su base. Mediante una suave rampa se accede a un claustro cubierto y rodeado de arcadas de vidrio y cerámica que hace las veces de aparcamiento y hall de entrada.


En la planta inmediatamente superior descubrimos la lavandería y 4 habitaciones en suite abiertas a la Bahía de Palma mediante una terraza cubierta que las protege de la radiación solar a la vez que las corona mediante una despreocupada constelación de ventanas de agua.


Una planta más arriba la Atalaya se culmina con un pabellón vidriado y una amplia terraza que se diluye en una piscina sin más límite que el horizonte. En uno de los extremos del pabellón, el comedor se asoma a todo el Valle mientras se abre hacia la piscina con vistas. En el otro extremo el Salón abre su espalda a la montaña y suaviza su fachada a Sur gracias a la sombra de una cálida pérgola.


Y entre estos dos polos de bienestar se sitúa una cocina abierta a todos, frente a ella el pabellón de vidrio se desdibuja permitiendo su conquista de la terraza al estilo del más glamuroso chiringuito de playa con pérgola incluida... una playa sobre una atalaya que se asoma al mar sin límites ni vergüenza alguna. 

9 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This single house emerges as a watchtower in search of the sea views of the Bay of Palma. Like any watchtower this house is conquered from its base. Through a soft ramp you access a covered cloister and surrounded by ceramic and glass arcades that serves as parking and entrance hall. On the upper floor 4 rooms open onto the Bay of Palma through a covered terrace that protects them from solar radiation while crowning them with a carefree constellation of water windows. A floor above the...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Client XARXA HOMES
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users