OLZINELLES | Nook Architects

Home in the Sants district of Barcelona Barcelona / Spain / 2022

3
3 Love 674 Visits Published

The young owner of this home, originally built in the 1920s, knew that it needed a complete upgrade in order to meet her needs. She wanted to be able to live and work, as well as share and enjoy moments of solitude, all under the same roof.


 


Our answer was to concentrate all services into one single area to free up the rest of the space and create a new simpler, more streamlined and open layout. Ridding the home of hallways made it possible to create spaces that could be used to the fullest extent possible.


The resulting rooms are connected by way of sliding panels. While these panels provide privacy, they also serve to interlink the spaces, improve ventilation and harness the natural light, which is present throughout the home. They also allow for two-way circulation and cross views of the space both inside and outside the home.


The location of the closets and closed storage spaces was also one of the premises of this project, directed at making it easier to keep the home clean and tidy.


 


As regards materials, priority was given to functionality, durability and simple upkeep. The materials were limited to stone elements for the floor and countertops and laminates for the custom-made furniture. Neutral colours were chosen, as if the home were a blank canvas, in order for the future furniture to stand out and provide colour. Nonetheless, the service hub differs chromatically from the rest of the home, with a colour scheme inspired in David Hockney and India Mahdavi, two people the owner admires.


 


The simplicity and unification of the proposed solution make the spaces seem larger to the eye, lending the home a unitary feel and providing the functional flexibility the owner desired.

3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The young owner of this home, originally built in the 1920s, knew that it needed a complete upgrade in order to meet her needs. She wanted to be able to live and work, as well as share and enjoy moments of solitude, all under the same roof.   Our answer was to concentrate all services into one single area to free up the rest of the space and create a new simpler, more streamlined and open layout. Ridding the home of hallways made it possible to create spaces that could be used to the...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users