Citizens School | GAJ | Godwin Austen Johnson

Dubai / UAE / 2022

6
6 Love 626 Visits Published

On arrival at the Citizens School the visitors first encounter the key spaces - the reception, parent’s cafe, lobby and learning stairs.


The reception counter and parent’s cafe at entry, create a welcoming, relaxed and immediate contact point for all visitors. The parents café emphasises the school’s philosophy of wellness, promoting healthy food options.


The lobby area comprises of elements that inspire to engage and socialise with soft seating and use of natural materials bring a sense of warmth with indoor plants promoting wellness and a connection to the outdoors.


Forming the heart of the school the wide interactive staircase with connecting views encourages interaction and enhances a sense of community and shared purpose. A large skylight floods the entrance area with natural daylight - a theme that is followed throughout the school.


The primary library contains a large skylight providing maximum flood of natural daylight. The space encourages a range of experiences with multiple levels of challenge for different ages and abilities, bookshelves of various heights, child-sized tables and chairs, soft seating, reading nooks and showcase display.


The library promotes an inclusive and collaborative learning environment with acoustic, natural materials, and neutral colours designed to create a calm setting for focused study.


The interior design of the dining hall concentrates on creating a space where a mealtime becomes an enjoyable, social and educational moment. It reinforces an environment that becomes more than just a place to eat; an exciting area where students can take a break and interact.


This is a space which can be converted into an activity hub to strengthen the school community. Transferrable furniture assures flexibility paired with functionality. Natural materials with sound absorbing characteristics, create an inviting, sense, evoking ambiance and an environment for the students to inhabit. An interactive herb garden for the students to engage in, promotes the idea of wellness and healthy eating.


The design of the foundation learning zone seeks to excite the children about learning and exploring, stimulating young imaginations, with its “hide and seek” exploration zone, private reading nooks , various playful and flexible elements such as soft seating, and large floor cushions.


Natural finishes with sound absorbing materials are combined with colourful elements to create a safe and friendly library and learning space where students can thrive.


Inspired by the contours of the local Al Qudra lakes and its colourful birds, the nursery design is a light, neutral space punctuated by pops of vibrancy and whimsical shapes of assorted sizes.


The space encourages a range of experiences with multiple levels of challenge for different ages and abilities, bookshelves of various heights, child-sized tables and chairs, soft seating, reading nooks and showcase display.

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    On arrival at the Citizens School the visitors first encounter the key spaces - the reception, parent’s cafe, lobby and learning stairs. The reception counter and parent’s cafe at entry, create a welcoming, relaxed and immediate contact point for all visitors. The parents café emphasises the school’s philosophy of wellness, promoting healthy food options. The lobby area comprises of elements that inspire to engage and socialise with soft seating and use of natural...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Client Al Zarooni Emirates Investment LLC
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users