MEV | Jean Verville Architecte

Saint-Lin-Laurentides / Canada / 2022

19
19 Love 3,817 Visits Published

Seduced by the photographic narration illustrating the projects of Studio Jean Verville, two admirable eccentrics, passionate about art and Italian design of the 80s, invited him to design their refuge in the forest. The objective is to host their daily lives with a whimsical energy, a challenge in absolute cohesion with the disruptive approach of the Studio.


The project realizes a personalized alternative universe, designed in a collaborative spirit and a ludicization approach and then developed with architectural mathematical rigor. MEV exploits the association of geometries and colors under the impetus of the rebellious universe of the Italian group, Memphis, antithesis to monotony and the monochromatic architecture and design of his time. Constellated with meticulous maneuvers that evoke this wacky universe of the 80s, the project celebrates a multiplicity of references in a system of expressive and contrasting relationships in order to communicate the personalities of the owners. For the sake of integration into surrounding nature, this house-studio reveals an organic form and a raw appearance, confronting its materials with a set of curved lines in a meticulous implementation. Its extravagance manifests itself in interiors with graphics, where volumes and materials develop in a sparkling chromatic organization.


The location of this eclectic ensemble is determined by the presence of a stream that crisscrosses the land. On the south side, the linear layout of the rooms allows a constant view of the landscape and its stream. On the north side, two distinct volumes, connected by an entirely glazed entrance, appear like a long blind facade unified by a single roof. While an entirely mathematical logic of functionality invites the exclusion of roof surfaces in a Boolean diagram, its shape is redefined by a shift in the axis of the ridge, which thwarts the reading of the volumetry and animates the silhouette of a new complexity.


Converging in a set of formal solutions, volumes conceal both storage and domestic elements to articulate a structured system. Playing with the possibilities of visual impact, the textures, colors, and materials exploit light in a kaleidoscopic reflection. Volumes and surfaces play games of formal opposition, adorning themselves with a panache of elements, patterns, and colors vying for traces of childhood. Quintessence of the getaway in nature, the Laurentian forest welcomes the house-studio on a parcel of its territory that has remained out of reach, providing a place of life and work, both vibrant and free.
 


Technical sheet


Project: MEV


Year(s) of construction: 2021-2022
Use: Residential
Area: 181 m2


Studio Jean Verville architectes team
Jean Verville, architect (lead architect)
Tania Paula Garza Rico, architect (studio director)
France Goneau (artistic advisor)
Rémi St-Pierre, architect 
Samuel Landry, MA architecture
Camille Asselin, MA architecture
Jacob Éthier, MA architecture candidate 


Bahia Burias, MA architecture candidate


Photos


Maxime Brouillet


Maryse Béland


 


Digital Collages


Studio Jean Verville architectes


     
Products
Ceramic tiles Mattonelle Margherita: Mutina (design Nathalie du Pasquier)
Sink: Kast Concrete Basins 


Faucet w.c.: Coalbrook


Faucet bathroom: Litze Decca 


Faucet kitchen: Litze Brizo
Granit Black Nordique: Ciot
Wood cladding - black: Maibec


Windows: Alumilex

19 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Seduced by the photographic narration illustrating the projects of Studio Jean Verville, two admirable eccentrics, passionate about art and Italian design of the 80s, invited him to design their refuge in the forest. The objective is to host their daily lives with a whimsical energy, a challenge in absolute cohesion with the disruptive approach of the Studio. The project realizes a personalized alternative universe, designed in a collaborative spirit and a ludicization approach and then...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users