LVL REFURBISHMENT | ÁBATON Arquitectura

Madrid / Spain / 2020

14
14 Love 1,018 Visits Published


Plot on the outskirts of Madrid of 2.500 square meters where reform and expansion was carried out, resulting in a house of approximately 600 square meters.


“We found this home for our clients.” The original construction was from the 1960s, it had a beautiful plot, with valuable trees and an excellent location, but it lacked light and architectural quality spaces, so work had to be done to generate them.


 
To do this, we kept the east and west modules of the structure and demolished the central part, thus generating the volumes we needed for the main spaces of the house: living room, dining room and kitchen on the ground floor and the master bedroom on the upper floor. In this area, a ceiling height of more than 3 m was achieved where before they did not reach 2.40 m and we generated a central landscaped patio around which the main uses of the house are structured, causing an entrance of natural light in the housing center. In addition to providing light, this patio improves the energy efficiency of the house, as it allows it to be opened during summer nights without compromising safety, cooling the entire house naturally. The interior-exterior border disappears here, since the perimeter was top off with large sliding windows that disappear completely, flooding the house with light in a continuous space throughout the floor. It is also conceived as a passage space between the living room and the dining room or between the kitchen and the living room. We seek the sensation of introducing the garden into the house to achieve a constant connection with nature. In this project, great care was taken in the landscaping project, to enjoy a multitude of plant varieties from every corner of the house, which change color with the passing of the seasons. With our intervention, we try to clothe the house, also adding value to the overwhelming pre-existing vegetation. 


The distribution of the main floor seeks the practical side of daily life, the link between the different spaces that allows family members to always be in contact with each other and the feeling of contact with nature by blurring the interior-exterior border.


A curious detail of this house is in the fireplace, which can be opened both to the living room and to the outside porch, to allow the extended use of this space when it starts to cool down.


The bedrooms are distributed on the upper floor. The main one has a huge window that allows the complete opening of the south façade to the outside, both in the bedroom space and in the bathroom. Both spaces are visually united, since they are only set aside by a wardrobe that does not reach the ceiling, expanding the feeling of space in the two rooms.


The children’s and guest bedrooms were reformed on the structure of the old house, appearing spaces with a sloping roof, a vestige of the original dwelling.


Part of the structure was made with a system called LVL: laminated wood system that has been developed in demand by the construction industry. LVL is designed to be stronger than steel, yet lighter than concrete yet highly adaptable and durable and has proven its worth as the choice for structural applications. Today, it is driving a new wave of agile and renewable construction, giving us the opportunity to discover the wonders of wood.


 


 


Parcela en las afueras de Madrid de 2.500m2 donde se realizó reforma y ampliación que resultó en una vivienda de 600m2 aproximadamente.


 
“Encontramos esta vivienda para nuestros clientes”. La construcción original era de los años ‘60, tenía una parcela preciosa, con valioso arbolado y ubicación excelente, pero carecía de luz y espacios de calidad arquitectónica, por lo que hubo que trabajar para generarlos.


 
 


Para ello, mantuvimos los módulos este y oeste de la estructura y demolimos la parte central, generando así las volumetrías que necesitábamos para los espacios principales de la casa: salón, comedor y cocina en planta baja y dormitorio principal en planta alta. En esta zona, se consiguió una altura de techos de más de 3 m donde antes no llegaban a los 2,40m y generamos un patio central ajardinado entorno al cual se estructuran los usos principales de la casa provocando así una entrada de luz natural en el centro de la vivienda. Además del aporte de luz, este patio mejora la eficiencia energética de la casa, ya que permite su apertura durante las noches de verano sin comprometer la seguridad, refrescando toda la casa de forma natural. La frontera interior-exterior desaparece aquí, ya que se remató el perímetro con grandes ventanas correderas que desaparecen por completo, inundando la casa de luz un espacio continuo en toda la planta. Se concibe también como un espacio de paso entre el salón y el comedor o entre la cocina y la sala de estar. Buscamos la sensación de meter el jardín dentro de casa para conseguir una vinculación constante con la naturaleza.  En este proyecto se cuidó mucho el proyecto de paisajismo, para disfrutar de multitud de variedades vegetales desde cada rincón de la casa, que van cambiando de color con el paso de las estaciones. Con nuestra intervención, intentamos arropar la casa poniendo en valor además la apabullante vegetación preexistente.


La distribución de la planta principal busca el lado práctico de la vida diaria, la vinculación entre los diferentes espacios que permite que los miembros de la familia puedan estar siempre en contacto entre sí y la sensación de contacto con la naturaleza desdibujando la frontera interior-exterior.


Un detalle curioso de esta casa está en la chimenea, que puede abrirse tanto hacia el salón como hacia el porche exterior, para permitir alargar el uso de este espacio cuando empieza a refrescar.


En la planta alta se distribuyeron los dormitorios. El principal cuenta con un enorme ventanal que permite la apertura completa de la fachada sur al exterior, tanto en el espacio de dormitorio como en el cuarto de baño.  Ambos espacios están unidos visualmente, ya que sólo los separa un armario que no llega hasta el techo, ampliando la sensación de espacio en las dos estancias.


Los dormitorios de los niños e invitados se reformaron sobre la estructura de la casa antigua, apareciendo espacios con cubierta inclinada, vestigio de la vivienda original.


Parte de la estructura se realizó con un sistema llamado LVL:  sistema de madera laminada que se ha desarrollado demandado por la industria de la construcción. El LVL está diseñado para ser más fuerte que el acero, pero más ligero que el hormigón y a la vez muy adaptable y duradero y ha demostrado su valor para ser la opción elegida a la hora de hablar de aplicaciones estructurales. Hoy en día, está impulsando una nueva ola de construcción ágil y renovable, y nos da la oportunidad de conocer las maravillas de la madera.

14 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Plot on the outskirts of Madrid of 2.500 square meters where reform and expansion was carried out, resulting in a house of approximately 600 square meters. “We found this home for our clients.” The original construction was from the 1960s, it had a beautiful plot, with valuable trees and an excellent location, but it lacked light and architectural quality spaces, so work had to be done to generate them.  To do this, we kept the east and west modules of the structure and...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users