Installation Prior at Concéntrico 08 | SKULL STUDIO

Logroño / Spain / 2022

0
0 Love 237 Visits Published

Prior loosely connects observations from neuroscientific disciplines in the practice of designing play installations. The spatial layout is conceived with the targeted intention of stimulating different functions of the human physical and mental apparatus. The combination of optic and haptic sensations in a parallel scenario conveys the visitor, the participant, into an unusual situation. The result of the stimulation is a disruptive reaction, which initiates the organism’s adaptation process. Adaptation is a key mechanism that connects play, learning, and the perception of a work of art.
The object is installed in a unique location made accessible for the festival visitors only this year. This autumn commences on the plot construction of a new technology centre designed by Kengo Kuma.

Research into learning processes has produced the findings that the effectiveness of learning is multiplied when it takes place outside of the comfort zone.

Prediction Error. The colours, in combination with the spatial scheme, provoke and unbalance the sensory apparatus. The human brain orients itself within space on the basis of priors, which can be conceived as points of anchoring that the senses pick up on - vision, hearing, touch, etc. Prior then forms the foundation for the development of a predictive model. A predictive model is a conception of a state of the physical world. Should a discrepancy arise between the conception and the actual state, then we refer to a “prediction error”.

Spatial layers. The colour composition of the work is designed for the purpose of impacting upon the sense of vision. The direct, full colours arranged in an irregular rhythm, one next to the other, vibrate to the point where the eyes are overwhelmed. A further, by no means merely imaginary layer of the colour composition is amplified by the design in the form of a play with colour filters.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Prior loosely connects observations from neuroscientific disciplines in the practice of designing play installations. The spatial layout is conceived with the targeted intention of stimulating different functions of the human physical and mental apparatus. The combination of optic and haptic sensations in a parallel scenario conveys the visitor, the participant, into an unusual situation. The result of the stimulation is a disruptive reaction, which initiates the organism’s adaptation...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Main structure Wood
    • Client Concéntrico Festival
    • Status Completed works
    • Type Exhibitions /Installations
    Archilovers On Instagram