Qingxi Culture and History Museum | Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University

Nanshangang, Sangzhou Town / China

6
6 Love 575 Visits Published

Project name: Qingxi Culture and History Museum


Client: Ninghai Cultural Tourism Group Co., Ltd.


Location: 422 Township Road, Sangzhou Town, Ninghai County, Ningbo City, Zhejiang Province, China


Area: 1,691 square meters


Design firm: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD)


(www.uad.com.cn)


Architectural design: Wu Zhenling, Zhang Jiachen, Li Ning, Wang Yingni, Chen Yu


Structural design: Jin Zhenfen, Shen Jin, Ni Wenhao


Water supply & drainage design: Chen Ji, Chen Fei


Electrical design: Zhen Guoxing, Ding Li


HVAC design: Guo Yinan, Ren Xiaodong


Smart design: Jiang Bing


Interior design: Li Jingyuan, Fang Yu


Landscape design: Wu Weiling, Xu Conghua, Zhu Jing


Construction economics: Chu Qianbo


Photography: ZYStudio, Zhao Qiang, Ding Junhao


Awards: Outstanding Engineering Survey and Design Award (First Prize), WAN Awards (Gold)


Background


Located in Nanshangang, Sangzhou Town, Ninghai County, Zhejiang, the project is positioned as a small cultural and tourism building that integrates a tourist center and spaces for displaying and experiencing the local history and culture.


 


The site is far away from the hustle and bustle of city life, with only one country road connecting several villages nearby. And there are local villagers working in fields around the site every now and then. Due to great height discrepancy, the plot features recessed platforms ascending from north to south, with a broad view on the north side. The site faces terraced fields on the east and west sides, and embrace the view of rolling mountains in the distance.


 


Nature


Respecting nature and blending into environment is the key design principle of the project.


 


The project sits on beautiful terraced fields, close to mountains and water. The exterior spaces are created in a way of adapting to the site's terrain and natural setting. The architectural silhouette conforms to the plot's terraced landform, to blend into the environment. And the rooftops are planted with crops, to harmonize with the terraced fields nearby.


 


The interior spaces are created in accordance with the external form. Irregular walls and staggered roofs make every space unique and full of variations, like the diverse paths in the countryside. Natural light penetrates windows and skylights, and falls onto the walls and the floor, generating varying scenes in the space.


 


Construction


In the construction process, local materials were selected and brought into full play. Local experienced stonemasons were employed to construct the building by the use of local natural stones, to present the most original features of terraced fields.


 


Based on simple techniques and methods, the whole building harmonizes with surrounding terraced fields and mountains both in texture and in form. Details such as stone window frames and drip edges were meticulously made by craftsmen.


 


Materials selected for interior space reveal the authenticity of textures. The fair-faced concrete ceiling, the white diatom mud wall, and the wood-colored doors and windows, embody the primitive aesthetics of the countryside architecture.


 


Recognition


Sited at a corner of the valley, the rustic building "dissolves" into the mountain and river landscape that has been existed for centuries.


 


Environment is a unity that integrates natural and artificial spaces with different functions. As a substantial building in such a context, the project embodies not only style and appearance, but also expresses long-standing social, cultural and technical systems and the recognition of nature and local features.


 


Epilogue


The architecture features a volume that dissolves into the environment and delicate spaces crafted by appropriate techniques. The building dialogues with the surroundings such as terraced fields, creek, bridge and paths. Walking through the bridge above the stream, and approaching the building nestling under mountains, visitors will continuously encounter unexpected surprises along the way.


 


For this project, the designers created a small cultural destination that reflects local and site features in a low-profile gesture and a vernacular form.

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Project name: Qingxi Culture and History Museum Client: Ninghai Cultural Tourism Group Co., Ltd. Location: 422 Township Road, Sangzhou Town, Ninghai County, Ningbo City, Zhejiang Province, China Area: 1,691 square meters Design firm: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD) (www.uad.com.cn) Architectural design: Wu Zhenling, Zhang Jiachen, Li Ning, Wang Yingni, Chen Yu Structural design: Jin Zhenfen, Shen Jin, Ni Wenhao Water supply &...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users