Sandton Residence | Nico van der Meulen Architects

New residence in South Africa Sandton / South Africa / 2022

1
1 Love 654 Visits Published

A new house where the architects worked with the clients for about twelve years before they started building.    The 1200sq.m. home is situated on a 4000sq.m. east sloping/facing stand though the house itself is north facing with the major rooms having the view to the east.  


Extensive folding aluminum screens were used both for privacy and sun control.  The north and east elevations are totally glazed, as well as parts of the southern elevation.


The main entrance is situated between two water features, with a larger water feature and the pool immediately visible through the transparent hall. 


An atrium divides the more formal part of the home from the family living space, with a spacious study, formal lounge and guest bedroom placed to the west side and the open plan kitchen, dining and family room on the east side.  These rooms open onto a covered patio (lanai) with views to the east and adjoining the pool area, firepit and large pond, with a Jacuzzi on one side.


Two garages are situated in the basement and another two next to the entrance hall. 


Next to the kitchen is a pantry, walk-in cold room and a scullery with stairs leading down to the garages.


The basement houses a home theatre, gymnasium, wine cellar and a kitchenette as well as several technical rooms, as the house was designed to function of grid when required, with a large photo voltaic installation on the roof, and water harvesting.


The top floor consists of a main suite with three more suites on the opposite side of the double volume area, as well as a pajama lounge and another study.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A new house where the architects worked with the clients for about twelve years before they started building.    The 1200sq.m. home is situated on a 4000sq.m. east sloping/facing stand though the house itself is north facing with the major rooms having the view to the east.   Extensive folding aluminum screens were used both for privacy and sun control.  The north and east elevations are totally glazed, as well as parts of the southern elevation. The main...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2022
    • Main structure Steel
    • Client Private
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users