Nirvana Villa

Nirvana villa Toronto / Canada

0
0 Love 138 Visits Published

Lauren's house is located at the end of Saintfield cul-de-sac in Toronto's North York area. The typology of neighborhood houses is detached houses. All houses have a specific setback from the road, side setbacks and have a specific depth.


The land of the project is different from the neighboring houses in one respect, and that land was located at the end of a Cal-de-sac, which changed the shape of the land due to the form of the dead-end square. This created the Notion of the project, a central structure with a radial organization that formed from the center of the square.


The design approach of the project is site specific approach emerging from the site as well as the design of urban blocks After determining the lot coverage and initial setbacks, the initial idea of the project was transformed into a form with the Contour and Continues Surface techniques.


At first, the initial mass of the program was converted into five ribbons based on the appropriate depths, and then each of them was developed as a continuous surface including one floor, wall and roof with a thickness of one foot. At the end, each of these six surfaces were dislocated in favor of creating side patio and terraces in the X axis so that lighter peneterate the project.


 


CLIENT: Miss Lauren


DATE: 2022


LOCATION: Toronto | Canada


Head Architect: Maziar Dolatabadi


Lead Architect: Deniz Ebrahimi


Design Team: Reza Valinejad, Sina Valadi


Interior Design & Rendering: Donya Yousefi


Drawing: Fatemeh Miri, Ghazal Khosravani zade


 

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Lauren's house is located at the end of Saintfield cul-de-sac in Toronto's North York area. The typology of neighborhood houses is detached houses. All houses have a specific setback from the road, side setbacks and have a specific depth. The land of the project is different from the neighboring houses in one respect, and that land was located at the end of a Cal-de-sac, which changed the shape of the land due to the form of the dead-end square. This created the Notion of the project, a...

    Project details
    • Client Miss Lauren
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram