DRG118

Naples / Italy / 2022

63
63 Love 1,889 Visits Published

The intervention concerns a 82 sqm apartment located in the hilltop district Arenella-Vomero, which offers a beautiful view over the gulf of Naples. The clients wished on the one hand, to compress the space as much as possible to achieve a generous living area, and, on the other hand, an essential sleeping area combined with a
functional restroom.


Located right in front of the entrance, a blue striking volume appears, delivering an immediate and powerful visual impact to the guests. Like in a theatre, this volumetric solution is conceived as a “Quinta”, providing an aesthetically pleasant and practical filter between the livingroom and the bedroom area.
Blue Quinta is a custom-made furniture, which is able to incorporate both the kitchen towards the livingroom and a laundry/storage space towards the bedroom area. Gently laying on the bare concrete elements placed at the centre of the apartment, it highlights both the column and the beam as aesthetic features of the living room. The presence of these concrete elements helped in the definition of an industrial language for the living space, guiding the clients through the selection of the materials. The choice of inserting wide floor tiles with a metallic finish as overall surface in the open space suits perfectly the industrial character of the apartment.
For the backside of the "Blue Quinta", it was important to obtain a minimalist effect as well as functionality. Between the bedroom and bathroom a unique area has been carved into the walls and in the custom-made
furniture; a walk-in-closet and a hidden laundry provide efficient and generous storage space. The spaces are
divided by a system of sliding doors which combine and offer great flexibility.

63 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The intervention concerns a 82 sqm apartment located in the hilltop district Arenella-Vomero, which offers a beautiful view over the gulf of Naples. The clients wished on the one hand, to compress the space as much as possible to achieve a generous living area, and, on the other hand, an essential sleeping area combined with afunctional restroom. Located right in front of the entrance, a blue striking volume appears, delivering an immediate and powerful visual impact to the guests. Like in a...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2022
    • Work finished in 2022
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Privato
    • Contractor Impresa Costruzioni Milano
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture
    • Websitehttps://www.instagram.com/concreto.cc/?hl=en
    Archilovers On Instagram
    Lovers 63 users