Casa Abadim | Paulo Moreira | Architectures

paulo moreira architecture Braga / Portugal / 2021

28
28 Love 2,549 Visits Published

This project consisted of renovating a 19th-century country house in the hamlet of Abadim in the Minho region of northern Portugal. The property comprises a series of buildings, surrounded by a verdant landscape with views over the Serra da Cabreira.

The main building, which was half ruined, was made up of two houses built at different times and laid out around a U-shape courtyard. Our aim was to showcase the houses’ unique identities: the older house, made from exposed stone with the year 1834 carved above the door, was used for the bedrooms, while the social areas were accommodated in the newer house, whose plastered walls were of lower heritage value. A central, transparent hallway links the two.

Inside, the social areas were merged to form a continuous, L-shaped space. A fireplace in the middle of the room provides for both ‘living’ and ‘eating’ functions, the latter in close connection with the kitchen. The living room leads onto a south-facing terrace and garden. The close relationship between inside and outside is a recurring theme in the other rooms of the house.

The white wooden beams and smooth floor lend the house a contemporary feel. Remnants of the original wood and old alcoves in the walls evoke the building’s history.

In the bedroom area, the choice of wooden flooring and smooth ceilings differentiates it from the living room and kitchen. This creates a unique spatiality that echoes the style used on the external façades.

Fixed installations made from concrete and natural wood can be found in every part of the house and give it a rustic feel. These elements lend coherence to the building ensemble and ensure that it is experienced as a single dwelling despite being built in two different eras.

The annex, which was traditionally used as a barn for animals, was converted into an independent dwelling. Here too, the aim was to make the annex unique by constructing a new building within an untouched ruin. The structure is made entirely from concrete and houses a kitchen workbench, a bathroom and a bedroom on a mezzanine floor. Detached from the original stone walls, a small triangular terrace points out towards the landscape and up towards the sky.

The property is supplemented by a series of standalone elements – a swimming pool, a hayloft, a threshing floor, a tank and a granary – which serve as hallmarks of contemporaneity in some cases and witnesses to the passing of time in others. This constellation of standalone elements instead of a single, dominant solution that could be overbearing gives the project a scenic quality. The ensemble mirrors the hilly, sprawling surrounding landscape.

28 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This project consisted of renovating a 19th-century country house in the hamlet of Abadim in the Minho region of northern Portugal. The property comprises a series of buildings, surrounded by a verdant landscape with views over the Serra da Cabreira.The main building, which was half ruined, was made up of two houses built at different times and laid out around a U-shape courtyard. Our aim was to showcase the houses’ unique identities: the older house, made from exposed stone with the year 1834...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 28 users