Adiacent China HQ | Q&A Studio

Shanghai / 2022

1
1 Love 653 Visits Published

Adiacent is a company headquartered in Italy that helps navigate the complexities
of digital business globally.
For the design of their new China office, Q&A envisioned a space to support existing operational needs while proposing new strategies for the ever-evolving landscape of workplaces, and integrating sustainability and flexibility into an employee-centric approach.


The Chinese digital space is burgeoning, and companies like Adiacent are increasingly in demand on the market. Since its establishment in 2021, its China branch experienced tremendous growth in employee size and business complexity, calling for new ways to facilitate collaboration between departments, rationalize processes and promote a healthy and positive workplace culture among its employees.


After interviewing a number of key stakeholders in the project, Q&A devised a spatial strategy inspired by principles of urban planning.
Drawing from Adiacent’s Italian and specifically Florentine heritage, the resulting concept is that of a Renaissance ideal town, with harmonious perspective and the self-organization of city-dwellers as defining principles. The main element organizing the space is a geometric grid of “roads”, defined underfoot by the different shades of the polished concrete flooring, connecting different departments or “quarters” with each other and key functional areas for meeting, storage and recreation.


The resulting quarters are equipped with custom-sized desks that employees are encouraged to occupy flexibly according to the different collaboration needs required by each project. Each intersection between two roads is marked by a metal-clad service tower which reflects the natural lighting coming from the surrounding strip windows and is equipped with a coffee and tea station as well as storage for waste recycling.


Connected with the working area, a large open “piazza” is the place where formal and informal meetings take place. To facilitate encounters is a long wooden countertop and theater staircase custom-made from wood wool fiber and mounted on wheels that can be easily moved around for different purposes, from smaller internal presentations to larger events.


In order to keep the amount of materials used to a minimum, the same drywall technique has been used across the whole space for both the opaque partitions of the meeting rooms and the two large storage areas (one of which placed in front of the main entrance), in which the metal structure has simply been left exposed or partially clad with semi-transparent PVC panels.
The lighting system, designed to provide uniform and indirect lighting across the whole space, relies on custom-made perforated stainless steel lamps which illuminate the exposed ceiling structure rather than the desks, preventing fatigue from excessive light exposure.


While looking at a utopian past for inspiration, Adiacent China’s new office pushes the boundaries of workspace design with flexible seating and fluid spaces.
As the meaning of work changes in the age of remote working, innovative offices can set companies like Adiacent for success in future employee engagement and client satisfaction.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Adiacent is a company headquartered in Italy that helps navigate the complexitiesof digital business globally.For the design of their new China office, Q&A envisioned a space to support existing operational needs while proposing new strategies for the ever-evolving landscape of workplaces, and integrating sustainability and flexibility into an employee-centric approach. The Chinese digital space is burgeoning, and companies like Adiacent are increasingly in demand on the market. Since its...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2021
    • Work finished in 2022
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Adiacent
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Interior Design
    • Websitehttp://xximagazine.com/c/adiacent-china-hq
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users