Analog House | Olson Kundig

Truckee / United States / 2019

75
75 Love 8,865 Visits Published

Designed in collaboration with the client – an architect based in Truckee – Analog House celebrates a rugged, high desert site populated by ponderosa pine, manzanita and exposed basalt. The home’s footprint meanders through the understory, deliberately shaped to preserve existing specimen trees and create a protected internal courtyard. Extensive transparency and clerestory windows throughout the home provide access to views and daylight, while numerous indoor/outdoor connections link occupants to their surroundings, an important consider for this active family. 


The interior palette features concrete and steel, punctuated by kinetic devices that engage both the built environment and natural context. Just inside the home’s entry, a steel mesh stair wall works with upper-level clerestory windows to invite daylight into interior spaces while providing visual and textural interest. The powder room sink references Japanese bamboo fountains, also known as sōzu, reimagining a standard off-the-shelf shower valve as a unique, gravity-responsive faucet. Dining room lights hang from custom bent steel armatures that organize and conceal electrical cords. Bridging the kitchen and exterior wrap-around porch, a custom fireplace can be converted to an Argentinian grill via hand-cranked mechanisms.


The glass-walled “forest hall” connects the kitchen and dining wing to the living room and master suite through a tree-lined procession with views to the surrounding woods on all sides. Clerestory windows line the living room, suffusing the space with natural light, while a cantilevered steel roof provides cover for an exterior patio. A discreet entry leads into the master suite, which includes an intimate sitting room, open casework closet, sleeping area and bath. The custom bed, designed by the client, faces the trees, while the master bath incorporates a private slot view as well as a protected courtyard.


The “treehouse,” a three-story tower, rises above the main volume of the home. Solid steel cladding grants privacy to the tower’s street-facing north side, transitioning to large areas of transparency on the other sides of the tower, which are protected by year-round tree cover. The treehouse provides bedrooms and attached baths for guests as well as a roof-top deck with views to Northstar Ski Resort.


 


PROJECT CREDITS


Size: 5,430 SF


Client and Collaborating Architect: Greg Faulkner / Faulkner Architects


Project Team: Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal; Steve Grim, AIA, LEED® AP BD+C, Project Manager/Project Architect 


Key Consultants: Rickenbach Development and Construction, General Contractor; Shaw Engineering, Civil Engineer; CFBR Structural Group, Structural Engineer; Rock Point Engineering, Ltd., Mechanical Engineer; Michael Boucher Landscape Architecture, Landscape Architect; Niteo, Lighting Design; Lesa Faulkner / Faulkner Architects, Interior Design

75 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Designed in collaboration with the client – an architect based in Truckee – Analog House celebrates a rugged, high desert site populated by ponderosa pine, manzanita and exposed basalt. The home’s footprint meanders through the understory, deliberately shaped to preserve existing specimen trees and create a protected internal courtyard. Extensive transparency and clerestory windows throughout the home provide access to views and daylight, while numerous indoor/outdoor...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 75 users