Casa no Crato | Inês Brandão

Crato / Portugal / 2021

99
99 Love 6,695 Visits Published

“Casa no Crato” was designed for a couple who loves nature and silence and that was looking for a retreat place, away from the hustle and bustle of the city. It is located at the upper part of Alentejo region, in Portugal, on a property of about 70 hectares, where oaks, holm oaks, cork oaks and common brooms populate the various hills and create an idyllic landscape. A small flowing watercourse crosses the entire terrain, giving rise to a lagoon that serves as a refreshment point for grazing animals.


The fact that the land was completely free of pre-existing constructions made it possible to design the proposal having nature as a starting point. The house was built on the top of a hill, with a privileged view of the lagoon and the surrounding hills. Its cross shape arises from the adaptation of the construction to the place and its natural pre-existences, countering the trees around it, without cutting down any tree at all. By moulding the construction around the trees, each of its four arms was allowed to be entirely surrounded by the landscape, that penetrates the interior of each space, creating the illusion of a smaller-scale construction.


The entrance to the property, located at a lower level, sets out a path that winds through the land, allowing those who arrive here to absorb the environment of the region, not immediately revealing all landscape and the house.


From this path, we arrive at the entrance hall, which is the intersection point of the two axes that define the spatial organization of the house, and from which the remaining spaces are accessed. In the volume adjacent to the entrance, we find the dining space and the living room, that opens generously to the extensive view of the cork oak forest. At the end of this arm is the office – a more intimate space separated from the rest by a porch, and with a more “serene” relationship with the landscape.


In the volume perpendicular to the previous one, the kitchen appears, at a lower level, with a closer relationship with the pool, that can be seen from it, giving this space a playful and convivial character. Since we consider that the house and the landscape merge into a single element, it was essential to think about the landscape design in a coherent way, choosing plants adapted to the climate, with small maintenance and resistant to drought, with the aim of creating specific environments for each area. To this extent, in the outdoor space next to the kitchen porch, several species of aromatic plants were planted, such as thyme, lemongrass and rosemary, which, in addition to the strong and nice smell, can be used in food preparation.


Finally, on the opposite side of the kitchen, it is developed, at a higher level, the volume of the rooms, accessible through a staircase, which extends to the corridor that gives access to the rooms and which is punctuated by a set of vertical openings that allow natural lighting of the space, but that maintain the privacy of this area. Each room has an independent relationship with the landscape, enjoying a more controlled view, given the topography that welcomes them. Lavender and other small species form the border next to the porches of the rooms, reinforcing the tranquillity inherent to these spaces. Attached to this volume we find a fountain, which reinforces the presence of the water element next to the house, also serving as a drinking fountain for animals that approach.


All along the house, were created porches that function as transition spaces between the interior and the exterior, allowing the experience of the habitable areas to meet the Alentejo landscape in rest and shaded spaces. These spaces can be hidden by perforated corten steel shutters, a reinterpretation of the “muxarabi” - an element of Arabic vernacular architecture, which passively control the temperature inside the house, as they allow the constant ventilation of these spaces.


From the porch to the interior, the wooden beams and the floor materiality reinforce the spatial continuity. Stroked concrete was the material chosen for the flooring of the entire house, due to its simplicity and robustness. Throughout the house, storage was built into the walls and hidden through doors with a straw core. This system allows the interior spaces of the cabinets to be permanently ventilated.


 


Project Credits


Site: Crato, Alentejo, Portugal


Gross Area: 394m2


 


Project by Inês Brandão Arquitectura, Lda.


Architecture team: Inês Brandão; Ana Filipa Santos; Olivier Bousquet


@ib_arquitectura


 


Photography by Alexander Bogorodskiy


@photoshootportugal


 


Engineering Firm: Equação PTV Lda.


Landscape Design: Inês Brandão Arquitectura, Lda.


General contractor: Jorge Felix dos Santos, Unip, Lda.


Technical director of construction work: Rui Chorinca


Steel Systems: Proençafer - Indústria De Serralharia Lda.


Carpentry: Carpintaria Alagoense, Lda.


Gardening firm: Tiago Dias e João Mário Dias


Project/construction date: 2018-2021


 


[PT]


A Casa no Crato foi desenhada para um casal amante da natureza e do silêncio, que procurava um lugar de refúgio, longe da agitação da cidade. Situa-se no alto Alentejo, numa propriedade com cerca de 70 hectares, onde os carvalhos, as azinheiras, os sobreiros e as giestas povoam os diversos montes e criam uma paisagem idílica. Um pequeno riacho atravessa todo o terreno, dando origem a uma lagoa que serve como ponto de refresco para os animais de pastoreio.


A ausência de elementos construídos possibilitou que se desenhasse a proposta tendo como ponto de partida a natureza. A implantação da casa foi feita no topo de uma colina, com vista privilegiada para a lagoa e os montes circundantes, e a sua forma em cruz derivou da adaptação da construção ao lugar e às suas pré-existências naturais, contornando as árvores em seu redor, sem que nenhuma destas tenha sido derrubada. Ao moldar a construção em torno das árvores, permitiu-se que cada um dos seus quatros braços fosse inteiramente rodeado pela paisagem envolvente que penetra no interior de cada espaço, criando a ilusão de uma construção de escala mais reduzida.


A entrada na propriedade, situada a uma cota inferior, enuncia um percurso que serpenteia o terreno, permitindo a quem aqui chega absorver o ambiente da região, não revelando de imediato a casa e a paisagem no seu todo.


A partir deste percurso chegamos ao vestíbulo de entrada, que consiste no ponto de interseção dos dois eixos que definem a organização espacial da casa, e a partir do qual se acede aos restantes espaços. No volume contíguo à entrada encontramos o espaço de refeições e a sala, que se abrem de forma franca para a extensa vista do montado. Na extremidade deste braço surge o escritório – um espaço de carácter mais intimista separado dos restantes através de um alpendre, e com uma relação mais “serena” com a paisagem. 


No volume perpendicular ao anterior, surge a cozinha, a uma cota mais baixa, com uma relação próxima com a piscina que dela se vislumbra, conferindo a este espaço um carácter lúdico e de convívio. Por considerarmos que a casa e a paisagem se fundem num só elemento, foi essencial pensar nos arranjos exteriores de forma coerente, escolhendo plantas adaptadas ao clima, com pouca manutenção e resistentes à seca, com o objectivo de criar ambientes específico para cada área. Neste caso, no espaço exterior junto ao alpendre da cozinha, foram plantadas várias espécies de plantas aromáticas, como o tomilho, a erva príncipe e o alecrim, que além do cheiro, podem ser utilizadas na confecção de alimentos.


Por fim, no lado oposto ao da cozinha, desenvolve-se o volume dos quartos, a uma cota mais elevada, acessível através de uma escada, que se prolonga para o corredor que dá acesso aos quartos e que se encontra pontuado por um conjunto de aberturas verticais que permitem a iluminação natural do espaço, mas que mantêm a privacidade desta área. Cada quarto tem uma relação independente com a paisagem, usufruindo de uma vista mais controlada, dada a topografia que os acolhe. A lavanda e outras espécies de pequena dimensão formam a bordadura junto aos alpendres dos quartos, reforçando a tranquilidade inerentes a estes espaços.  Adoçada a este volume encontramos uma fonte, que reforça a presença do elemento água junto a casa, servindo também como bebedouro para os animais que se aproximem.


Ao longo de toda a casa foram criados alpendres que funcionam como espaços de transição entre o interior e o exterior, permitindo que a vivência das áreas habitáveis se encontre com a paisagem alentejana em lugares de permanência à sombra. Estes espaços podem ser ocultados por portadas perfuradas de aço corten, uma reinterpretação do “muxarabi” - elemento da arquitectura vernacular árabe, que controlam de forma passiva a temperatura no interior da casa, dado que permitem o encobrimento e a ventilação constante destes espaços.


Do alpendre para o interior, as vigas de madeira e a materialidade do pavimento reforçam a continuidade espacial. O betão afagado foi o material escolhido para o pavimento de toda a casa, pela sua simplicidade e robustez. Por toda a casa, a arrumação foi construída nas paredes e ocultada através de portas com almofada em palhinha. Este sistema permite que os espaços interiores dos armários sejam permanentemente ventilados.

99 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    “Casa no Crato” was designed for a couple who loves nature and silence and that was looking for a retreat place, away from the hustle and bustle of the city. It is located at the upper part of Alentejo region, in Portugal, on a property of about 70 hectares, where oaks, holm oaks, cork oaks and common brooms populate the various hills and create an idyllic landscape. A small flowing watercourse crosses the entire terrain, giving rise to a lagoon that serves as a refreshment point...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 99 users