Chestnut House | João Mendes Ribeiro

Portugal / 2020

146
146 Love 13,073 Visits Published

Chestnut house is located in Valeflor, in the north of Portugal, a rural area densely occupied by chestnut and oak trees, which extend on a slope facing East-South, with the Serra da Marofa as background.
The first visit to the site revealed a large secular chestnut tree that became the motto for the development of the house project. Under this chestnut tree, invoking the concept of the genius loci, a “shelter” house was designed: the Chestnut House.


The intervention sought to be as less intrusive as possible, keeping the original character of the land practically untouched and without affecting the shelter tree, around which the house is implanted, molding itself to its imposing morphology and merging with the landscape.
The construction is made of a light and over-elevated structure, whose volumetry and materiality relate to the terrain in the most harmonious way possible, without affecting the chestnut roots.


The design of the building and the choice of materials comply with sustainability principles, energy and low carbon solutions that tend to be sustainable in order to minimize the environmental impact of the construction. All the structure is in certified wood, covered with oriented strand board (OSB) and cork panels, with thermal and acoustic characteristics. In the exterior, both facades, roof and deck are covered with modified wood, painted black. This material respects the natural properties of wood and guarantees its durability and dimensional stability. The walls and ceiling, as well as the furniture, are made of birch plywood, which gives a warm and welcoming atmosphere to the interior of the house.


The perfect geometry of two associated cubes (4.1 meters edge) is broken and tensioned by the tree trunk and its branches, opening the building towards the tree canopy, which amplifies the presence of the landscape.
On the elevations there are small and large openings that relate with the sundial or with the landscape. Large openings connect the interior space with nature, while small openings, concealed by the outer covering of darkened modified wood, guarantee privacy in internal spaces.


In a critical reflection on Living, the aim was to transform the minimum space into comfort and sustainability. The interior organization of the house is designed in function of minimum space, that allows to minimize the external volumetry and to guarantee a functional and comfortable use of the internal spaces. The house accommodates, in a single space, the convenience and kitchen areas, the living area and the sleeping space, with the possibility of placing an extra bed on a mezzanine.


The living area is deeply connected with the outer area through a large window that extends the interior space outside and onto the wooden deck platform, enhancing a dilution of the interior / exterior border and frankly allowing outdoor living. There is no living room, but there is a mediation space between the interior and the exterior, because the living room is under the chestnut canopy.


The chestnut house reveals, throughout the year, the changes of the season and the weather - it is a barometer object, that subjects to the mutations of nature, in its textures and colors, which is, simultaneously, an extension of nature and of our body. It is the changing game of nature that determines the life of the inhabitant.
Unlike the idyllic image of the landscape as a fixed frame of time, the design of this house takes into account the unstable and the unpredictable, seeking to express an architecture in close symbiosis with the surrounding landscape.


Project year: 2015 to 2017


Construction year: 2018 to 2020


Client: Miguel Sobral e Hélder Silva


Location: Valeflor, Mêda, Portugal


Building footprint: 25 m2
Site area: 41140 m2
Architecture
Author: João Mendes Ribeiro
Collaboration: Ana Maria Feijão (project coordination), João Fôja (site coordination), Catarina Fortuna, Dominika Van Eenbergen, Filipe Catarino, Joana Brandão, Pedro Teixeira


Engineering
Structural Engineer: Armando Vale (Raul Serafim & Associados)
Hydraulic Engineer: Maria Alexandra Vicente (Raul Serafim & Associados)
Electrical Engineer: Raul Serafim (Raul Serafim & Associados)
Mechanical Engineer and Thermal consulting: Bruno Henriques (Raul Serafim & Associados) Security Measures and Fire Consulting: Maria da Luz Santiago (Raul Serafim & Associados)


Contractor: Civifran Construções, Lda


Photography: José Campos, João Mendes Ribeiro

146 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Chestnut house is located in Valeflor, in the north of Portugal, a rural area densely occupied by chestnut and oak trees, which extend on a slope facing East-South, with the Serra da Marofa as background. The first visit to the site revealed a large secular chestnut tree that became the motto for the development of the house project. Under this chestnut tree, invoking the concept of the genius loci, a “shelter” house was designed: the Chestnut House. The intervention sought to be...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 146 users