Liljevalchs+ | Wingårdhs

Stockholm / Sweden / 2021

53
53 Love 6,254 Visits Published

The addition to Liljevalchs Konsthall is reserved without cowering. Its posture is that of a discreet aide attending to the existing art gallery. A small, precisely tailored operation. One hundred seventy square meters of glass roof let the whole sky into the building. It’s all rather simple. A square filled with molded skylights. Two meters wide and two meters high. Two straight walls and two leaning. All the way up in the building a thin glass membrane separates inside from outside. Below, the light plays exactly the way we want it. 


Liljevalchs+ serves as a complement to the old art gallery, which continues to welcome visitors approaching from the main thoroughfare of Djurgårdsvägen, but our building faces Falkenbergsgatan instead. The differentiation between the two buildings is programmatic as well as visual. The original entrance, which is well established as fundamental to Liljevalchs and the experience of its architecture, will retain its primacy. Our addition provides more space for exhibitions, a secondary entrance, a museum shop, and the development of the café.


The original building has two levels: a basement with gallery spaces on top. The addition pretends to maintain the same arrangement, but in fact, it’s a split-level plan with floors at six different elevations throughout the building. It is rectangular in form, cast like a great concrete block. Glass artist Ingegerd Råman, who has been working with us on the project, has decorated the façades with crystal clear bottle bottoms, creating a grid of glass.


Liljevalchs+


Project name: Liljevalchs+


Category: Museum


Start of project: 2013
Building start: August 2017


Completed project: 2021


Location: Djurgården, Stockholm


Client: Fastighetskontoret Stockholms stad


 


Architecture firm: Wingårdhs Arkitektkontor AB


 


Responsible architect: Gert Wingårdh


Senior lead architect: Niklas Carlen


Project architects: Johan Israelsson and Fredrik Nilsson.


Project engieers: Stefan Nilsson, Alexandra Pripp and Andreas Dahlberg.


Facade art: Ingegerd Råman


Interior Design: Sara Helder & Gert Wingårdh, of Wingårdhs.


Landscape architecture: Ramböll


 


BTA (total): 2 600 sq m
LOA (total): 2 280 sq m


 


Construction: PEAB


Light design: Gabriele von Kardorff, Kardorff Ingenieure Lichtplanung & WSP


Acoustic: AFRY & Efterklang


Doors: Plåt och Ståldesing AB & HIAK & MaxiDoor


 


Photography credits: Christoffer Grimshorn & Johan Dehlin

53 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The addition to Liljevalchs Konsthall is reserved without cowering. Its posture is that of a discreet aide attending to the existing art gallery. A small, precisely tailored operation. One hundred seventy square meters of glass roof let the whole sky into the building. It’s all rather simple. A square filled with molded skylights. Two meters wide and two meters high. Two straight walls and two leaning. All the way up in the building a thin glass membrane separates inside from outside....

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 53 users