Panistas | ZOOCO Estudio

Santander / Spain / 2022

17
17 Love 1,214 Visits Published

Panistas is the new bakery located in the center of Santander. The client shows us their enthusiasm to make a bakery different from the others, both in product and aesthetics.


For this reason, in this project, the creative process does not revolve around the bread and its imaginary, but around its origin. With this idea, we create a beautiful, warm, and pleasant atmosphere, a new environment for the buyer. The bread and the products will complete the space giving the connotations of a bakery.


We go back to the essence, to the earth, to that first step before being cereal, later flour, and finally bread. We want to use the earth both as a material and as a chromatic range.


In our research, we have a range of products made 100% with the earth that allows us to provide our space with those textures and colors that transport us to the origin.


The earth is an inspiring and determining element in the choice of textures and color palette. In this search for the origin and essence, we chose to complete the project with the use of natural materials found in their raw state in nature.


The original structure of the premises is uncovered, leaving beams and pillars with natural wood. The earth block, made of raw material in different formats, is the protagonist material in the project, being present in the main elements that configure the space. Black iron, on the other hand, is used to frame the latter giving us the artisan and productive character.


The distribution of the space consists of a commercial area for the sale of bread and related products, and a workshop as a production space. Although they are independent spaces, a visual relationship is pursued that allows customers to observe the production of bread and note its artisanal character. In the commercial area, the space is organized around the counter piece, which can be transformed into a bench to serve tables, where the consumption area opens to the outside through the wide openings in the façade. On the other hand, behind the counter, there is a display cabinet, which houses the presentation of bread and multiple services.


 The circulations are fluid and allow a practical relationship between the different uses of the store, rethinking and defining a new concept of a bakery.


 


[ES]


Panistas es la nueva panadería situada en el centro de Santander. El cliente nos muestra su entusiasmo por hacer una panadería diferente a las demás, tanto en producto como en estética.


Por esta razón, en este proyecto, el proceso creativo no gira en torno al pan y su imaginario tan visto y utilizado, si no que queremos ir al origen del mismo y con esta idea crear una atmosfera bella, cálida, agradable, un entorno nuevo para el comprador.


El pan y el producto como tal, completará el espacio dándole las obvias connotaciones de panadería.


Volviendo a la idea, al origen del pan, nos retrotraemos a la esencia, a la tierra, a ese primer paso antes de ser cereal, más tarde harina y finalmente pan. Queremos construir el espacio con tierra tanto como material , como gama crómatica.


En nuestra investigación hayamos una gama de productos hechos 100% con tierra que nos permiten dotar a nuestra espacio de esas textura y colores que nos transporte al origen.


La tierra como elemento inspirador y determinante en la elección de texturas y en la paleta de colores. En esa búsqueda del origen y de la esencia, se opta por completar el proyecto con el uso de materiales naturales que se encuentran en estado bruto en la naturaleza.


La estructura original del local se descubre, dejando vigas y pilares con la madera al natural. El bloque de tapial, fabricado en tierra cruda en distintos formatos, se erige como material protagonista en el proyecto, estando presente en los principales elementos configuradores del espacio. El hierro, por su parte, en color negro, se utiliza para enmarcar a estos últimos con piezas esbeltas y lineales, y nos aporta el carácter artesanal y productivo.


La distribución del espacio consiste en una zona comercial destinada a la venta de pan y productos relacionados, y un obrador como espacio de producción. Aunque son espacios independientes, se persigue una relación visual que permita a los clientes observar la elaboración del pan y constatar su carácter artesanal. En la zona comercial, el espacio se organiza en torno a la pieza de mostrador, que se transforma a su vez en banco para dar servicio a unas mesas, donde la zona de consumición se abre al exterior a través de los amplios huecos de fachada. Por otra parte, tras el mostrador, se dispone un mueble expositor en isla, que alberga la presentación del pan y múltiples servicios.


 Las circulaciones son fluidas y permiten una relación práctica entre los distintos usos del local, repensando y definiendo un nuevo concepto de panadería.


 


Team
Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez  ZOOCO ESTUDIO (www.zooco.es) 

Collabs
Paula Cruz, Beatriz Villahoz, Beatriz Cavia,

Photographer
Imagen Subliminal  www.imagensubliminal.com
 


Construction
COBO MANTECÓN S.L

Illumination
ZOOCO ESTUDIO (www.zooco.es)

Interior design
ZOOCO ESTUDIO (www.zooco.es)

17 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Panistas is the new bakery located in the center of Santander. The client shows us their enthusiasm to make a bakery different from the others, both in product and aesthetics. For this reason, in this project, the creative process does not revolve around the bread and its imaginary, but around its origin. With this idea, we create a beautiful, warm, and pleasant atmosphere, a new environment for the buyer. The bread and the products will complete the space giving the connotations of a...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users