Yuxuan Bridge, Tongguan Stage & Xuanxing Tower | Atelier Diameter

Shanghai / China / 2020

2
2 Love 632 Visits Published

The Land of Nature Watch


The Starry Sky Mirror Park in Lin-gang Special Area of Shanghai is embedded with two themes: sponge city ecological technology and astronomical observation. This project is located in Section B, the northern bank of the only wetland in the park. It includes a stage, a tower, and a bridge. The stage is named “Tong Guan” in Chinese, inviting people to gaze at the stars, watch the birds, and enjoy the view of the wetland together with their loved ones all at this very veranda; the only high point in the park is the observatory tower, whose Chinese name “Xuan Xing” depicts the motion of the stars; “Yu Xuan” is the name of the bridge, suggesting the form of the bridge is light as bird-feather.


 


Tong Guan Stage



Since Tong Guan Stage is adjacent to the wetland area, we decided to convert the construction site into a wetland, connecting to the existing one and enlarging the ecological system services provided by the park. The stage consists of a group of bungalows over the wetland. Facilities integrated within the stage include a bird-watching restaurant, a teahouse, an exhibition room, a stargazing supplies store, and public toilets. The scattered allocation contributes to the ventilation across the buildings and blends the stage into the wetland environment.


To better accommodate activities taking place in different times of the day, all the exterior corridors are connected and lead to the rooftop observation deck, allowing visitors to enjoy the stage even after the stores close.


The open wetland and the sparse forest inspired the design of the building. The volume of the architecture is spread out horizontally, creeping over the wetland and providing the longest possible bird-watching veranda (public) and a bird-watching restaurant with the widest possible view. The building is therefore sketched as low as possible and lengthened intentionally. In the inner courtyard, a continuous curved wall guides visitors’ sightlines to the wetland reeds and grasses.


Cast-in-place fair-faced concrete exterior facades create a rustic, delicate and pure interface texture.


 


Xuan Xing Tower



Gazing at the stars while wondering about the universe is one of the very few things the ancients and the modern people have in common. The curiosity about the universe has not changed a bit through the ages of inquisitive staring into the deep sky. And today, standing in front of the open night sky in Donghai Lingang Sponge Park is the abrupt yet calm eye of the boulder, gazing at the starry sky stilly and firmly.


The Xuan Xing Tower is a structure designed for observational use and was originally closed to the public. Therefore, it has strict limits on area and cost. Nevertheless, we designed a staircase for the 6 meters square observation tower.


With a height of only 26 meters, the tower is not obvious in the large park. Thus, the form of the tower is kept simple and clear. An olive-shaped hole in the middle part of the tower forms a nebulous spatial surface, which creates some obstacles to the up-climbing process, but also provides a rare opportunity for enjoying the avian view of the park. The three-dimensional view frame displays different scenes as the viewer moves around under the sky full of stars. We prefer its ecological nickname, the “Leaf Monument”.


The slits in the middle of the other two walls of the tower not only correct the proportion but also provide natural ventilation and lighting for the internal staircase.


Xuan Xing Tower and Tong Guan Stage jointly guard the boundary of the wetland, forming a gentle public front area; the combination of vertical and horizontal forms is straightforward, simple, yet powerful.



Yu Xuan Bridge


The bridge stretches over 50 meters, exposing all the steel structure without any finishes, all white throughout, which endows the rows of rib steel plates a touch of lightness. The bridge deck is calm and ordinary, with simmering tension underneath. The design of the rotating inclined beams with twisted-shape sections challenged the structural engineers, but the final product is worth all the troubles. This spatial distortion liberates the stiff steel and associates the structure with the light and free bird feathers.


 


 


 


Architects: Atelier Diameter
Area : 850 m²
Year : 2020
Lead Architects : Nan Zhang, Xiaoyuan Zhang
Design Team : Yaqi Yu, Renwei Ou, Yang Chen, Jinrong Xie, Huijun Han, Zhenlin Xiong, Sirou Zhao
Structural Engineers : Caimin Zhong, Lijuan Sang
Plumbing Engineers : Xiangyang Zhao, Xiangxiang Xu
Hvac Engineers : Qiuxiang An, Haoran Ma
Electrical Engineers : Yingjun Zhou, Chenghui Fan
Landscape Designers : Tianyi Guan, Qingxiu Li, Yu Yang
Interior Designers : Fangwen Zhu, Yi Lin, Bochang Chi
Energy Efficiency Designers : Chao Li, Yuling Jin
Lighting Consultants : Xin Zhang, Xiaowei Han, Xiaobo Zhao, Dan Wang, Bentian Niu
Curtain Wall Consultants : Architectural Curtain Wall Design and Consulting Center of CADG, Zhou Sun, Gang Wang, Ping Li
Client : Administrative Committee of Lin-gang Special Area of China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone
Cooperative Design : China Architecture Design & Research Group
Coordinator : Shanghai Harbour City Development Gourp Co.Ltd
Lighting Consutlant : Zhang Xin Studio School of Architecture Tsinghua University, One Lighting Associates
Contractor : The Second Construction Limited Company of China Construction Eighth Engineering Division
Photographs :Yang Chen
Photographer's website: whyseeimage.com

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Land of Nature Watch The Starry Sky Mirror Park in Lin-gang Special Area of Shanghai is embedded with two themes: sponge city ecological technology and astronomical observation. This project is located in Section B, the northern bank of the only wetland in the park. It includes a stage, a tower, and a bridge. The stage is named “Tong Guan” in Chinese, inviting people to gaze at the stars, watch the birds, and enjoy the view of the wetland together with their loved ones all at...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users