Beacon Clinic | 5468796 Architecture Inc.

Calgary / Canada / 2020

7
7 Love 595 Visits Published

Beacon is a health-oriented commercial building that centres around a purpose- designed skin clinic. The building features three clinics [medical dermatology, aesthetic, and rheumatology] at the second storey level, retail units at grade, on top of underground parking.


Selected for its more robust qualities, concrete is used for the building base [underground and above ground], while wood is used as a primary inspiration to create a warm and welcoming space. At the street, concrete columns appear thin in profile, support a concrete veil above and demarcate retail entrances. Intermittently staggered with panels of glazing, the generous transparent planes engage passersby and maximize street frontage. On the second floor, the protective concrete veil wraps the structure, created for privacy and a strong visual break, an acoustic barrier from the street, and an enclosure for building users.


Analysis of the building’s primary function – dermatological clinics require a significant amount of soft natural light for patient assessment and treatment – revealed the importance of light modulation for a variety of processes and procedures at the second storey level. The design evolves around different ways of bringing natural light into the spaces while reducing direct exposure to sun and glare: a tall clerestory perimeter that washes light against the roof’s light wooden undercroft; cut-away balconies at corners that softly light corridor spaces; strategically placed skylights; and a central lightwell that extends down through the two upper floors and pierces the parkade with light.


The interior centrepiece of Beacon is the multi-level lightwell that allows sunlight to travel through the building core all the way to the parkade, transforming the building’s inner experience for visitors from the very first point of arrival. The lightwell radiates into adjacent spaces in 360 degrees and embodies the natural and healthy ethos that the centre represents. Open to the sky, tall vegetation is envisioned to green the column and animate the interior life of the building.


The project's top floor features a sequence of light-filled spaces defined by a wood beam system that offers sound separation between rooms. This coffered
system solves a number of functional requirements: it acts as a roof structure that allows large spans and an uninterrupted floor plate, creates intimacy by way of 7- foot thresholds, experienced each time one passes under the 'egg-crate' structure 


and finally, provides a surface that diffuses light via natural material for a warm, tranquil glow. As much of the treatment experience is spent horizontally in an extended examination chair, the typical patient perspective is of the ceiling. Replacing the ubiquitous acoustic tile that often characterizes these structures and their experiences was key to transforming the patient experience.


The arc of the wood ceiling not only draws a wash of natural light to the interior from the roofline edge, but – visible from neighbouring vistas – its appearance is iconic and elegantly bows out of view without compromising the private spaces tucked behind. Further, the high coffered ceiling combined with the mechanical system and natural air convection ensures that warm air remains in the ceiling space while conditioned air circulates in the bottom 7 feet of the space occupied by patients and staff to promote focused and wakeful conditions.


Structure and light combine to create an intuitive interior flow for users and transport visitors to an elevated, light-filled environment. 


***


Architect: 5468796 Architecture Inc.
Project Team: Emeil Alvarez, Pablo Batista, Brandon Bergem, Ken Borton, Jordy Craddock, Donna Evans, Ben Greenwood, Johanna Hurme, Jeff Kachkan, Stas Klaz, Lindsey Koepke, Kelsey McMahon, Colin Neufeld, Sasa Radulovic, Amanda Reis, Erin Riediger, Helia Saadat, Matthew Trendota, Shannon Wiebe, Jenn Yablonowski
Client: RNDSQR
Structural Engineer: Wolsey Structural Engineering
Location: Calgary, Alberta
Project Size: 25,300 sqft (2 storey commercial) + 32,000 sqft parkade
Project Completion: July 2020
Photography Credit: James Brittain Photography
Drawing / Diagram Credit: 5468796 Architecture

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Beacon is a health-oriented commercial building that centres around a purpose- designed skin clinic. The building features three clinics [medical dermatology, aesthetic, and rheumatology] at the second storey level, retail units at grade, on top of underground parking. Selected for its more robust qualities, concrete is used for the building base [underground and above ground], while wood is used as a primary inspiration to create a warm and welcoming space. At the street, concrete columns...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Client RNDSQR
    • Status Completed works
    • Type Hospitals, private clinics
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users