Native House | YODEZEEN Architects

Merging with nature Kyiv / Ukraine / 2021

11
11 Love 9,744 Visits Published

The clients for this project, a family, are connoisseurs of nature and enjoy the fresh air as much as they love spending time together. Thus, in developing the architecture and interior concept for this future home, the Yodezeen team decided to find a way to erase the boundaries between nature, architecture, and the interior. To make this house truly exceptional,  the studio team designed it as a place where the guests could breathe fresh air like in the forest.


Implementing this project, a spacious house in a coniferous forest lasted about two and a half years. The client wanted the building to be a single story for added privacy and designed in a modern, minimalist style. The site and the surrounding area dictated the future concept of the house. And as the territory has an almost flat relief, the team of architects focused exclusively on perfecting the design concept of the future home. This project is one of Yodezeen's first architectural concepts, completed from start to finish as envisioned by the team.


The first thing that a person would appreciate, even before the home's design and architectural appearance, is the impeccability of nature. To pay tribute to its role in this new project, the Yodezeen studio team decided not to build walls and create a green oasis right in the heart of the house. With every component that this house consists of, the architects echoed the idea of ​​merging with nature. The choice of facade materials includes thermo ash, natural stone, glass, and metal. The warm wood in the house recounts the shades of the forest. And the light stone, which was left grooved and unprocessed, as it is in nature, also repeats the original palette.


The choice of form and design concept depended directly on how the team would distribute the internal functionality of the premises. The living room, which has the lounge area and the fireplace, was designed to be the most spectacular room filled with fresh air. The same applies to the house entrance, where the goal was to impress anyone crossing the threshold. The designers planted all the high zones in the center because it was necessary to consider the neighbors' presence. The wings of the bedrooms appear to cut off the structure from other areas, creating an internal microclimate.


The main idea of ​​the team was to make a house of such a shape that it would be organically distributed over the territory and dissolved in the forest area. Therefore, as an architectural and volumetric solution, the team chose the composition of a three-level pyramid for the house. The team made the house's structure from a monolithic frame, thus connecting each zone. In general, the central parts: the entrance, the hall, and the dining room, are all the highest. They serve as a kind of accent or “tops.” The living room, the kitchen, and the fireplace area are on the second level, where the ceiling height is 4.4 m. The master block and guest bedrooms are the most secluded rooms on the lowest level. The house creates a certain feeling of "openness," which is due to the shape and distribution of zones. The private zones look into the forest, where no one will disturb the leisure of the residents and the guests, while the technical zones face the street and the road.


The house's main feature, which the clients instantly fell in love with, is the presence of so-called green wells. Along with the architectural elements, the green wells bring together the landscape and the house, showcasing how the designers ingeniously created a feeling of nature inside the home. Inspired by the German trend of using live compositions indoors, the team placed three such zones around the house. For example, in the main cube, the studio chose a coniferous composition with a rather complicated piece of technology to conserve its plants year-round. Also, with many tall pines growing on the site to provide additional shade, the team installed an air circulation system inside the cube. They also insulated the ground so that snow would not accumulate during the winter.


The designers didn't just rely on natural materials to create the sense that the house was involved in the surrounding coniferous forest. They also used cladding materials that are as close as possible to the shades of the environment. For example, they used a warm palette of wood, light gray natural stone, and large glazing surfaces for the maximum perception of the forest area both from the interior and from the outside. All in all, the customers can be sure to enjoy the atmosphere outside by sitting on a large wooden terrace in the house’s courtyard.

11 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The clients for this project, a family, are connoisseurs of nature and enjoy the fresh air as much as they love spending time together. Thus, in developing the architecture and interior concept for this future home, the Yodezeen team decided to find a way to erase the boundaries between nature, architecture, and the interior. To make this house truly exceptional,  the studio team designed it as a place where the guests could breathe fresh air like in the forest. Implementing this project,...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages / Interior Design / Custom Furniture / Furniture design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users