Isfahan H to V House | CAAT Studio

Isfahan H to V House Isfahan / 2022

2
2 Love 317 Visits Published

Architecture Firm: CAAT Studio (Kamboozia Architecture And Design Studio)


Principle Architect and Designer: Mahdi Kamboozia


Architect and Project Manager: Helena Ghanbari


Architecture team: Samaneh Nematollahi


Physical Model: Saba Mirhosseini


Base Structure Design: Bordar Group


Structural Designer in Curves & Special Parts: Behrang Baniadam


Executive Manager of CAATStudio: Farhood Moghadam


Construction Counselor of CAATStudio: Omid Khajeh


Architecture Firm Website: www.caatstudio.com


 


Project Description


The H to V House is located in a high-density urban block in the city of Isfahan-Iran. The project ‘s design corresponds to how traditional spatial relationships in a conventional Isfahan House can be transformed into a modern house within an urban block, whilst maintaining the same traditional circulation concerns and essence of space. 


Isfahan is considered as one of world heritage cities, which houses some of the best Iranian architectural and urban space monuments. The people of this city have coexisted with multi-cultural and religious diversities for many centuries, and as a result of numerous cultural and religious influences they have built a very complex and specific behavioral pattern.  


This project created an opportunity for us to attentively study the behavior and the social relations of an Isfahani family, in its authentic traditional form. This enabled us to design a house that best suited its urban context, and also maintained a key spatial circulation within the house which is imposed as a reflection of their cultural behavior.  


The project is located on a plot of land with an area of 300 m² in a dense context, intended for middle-class families. The land is neighbored from three sides and the municipality dictates that the maximum land occupancy is 60%, the building should be situated to the North of the plot, and that the choice of material, and color, … are according to their restrictions


CAAT studio found the answer to the project in redefining the traditional Isfahani houses in a modern context.  Typical former houses built in Isfahan consist of two parts, The “Andaruni”(Private Zone) and the “Biruni”(Guest Zone) that are interconnected by a service corridor.


The “Andaruni” located at the back of the house, is considered the family's private region with the bedrooms and a small family yard. This segment of the house is very simple and its exempt from extravagant decorations. On the other hand, the “Biruni” is a large reception room that is intended for guests and events, it is located in front of the house which usually overlooks the front yard and is intentionally very rich in decorations and delicate architectural details. 


In this project, due to the restrictions imposed by the plot size and the permit restrictions, we turned the typical horizontal plan diagram of traditional Isfahani houses with “Andaruni and Biruni space” into a vertical composition, thus consequently naming the project H to V house. 


The Andaruni space is set out on two floors in a very simple manner and has a private courtyard connecting them at the back similar to a traditional Isfahani House. The “Biruni Space” on the other hand is designed in a sophisticated formal manner overlooking the front courtyard, joining the two spaces is a double heighted vertical corridor which embraces the service area of a traditional home. To conclude this project has brought together a” Home” where its occupants can still experience a modern living space that is still in line with the textural identity and heritage. 


Along with the idea of ​​​​the project, variety in the choice of material color can be seen in both Guest and Private zones. (white brick in vertical rows, gray brick in horizontal rows).


In the Guest zone, the white brick shell covers the inside and outside of the project like as a plastic shape, so that the structure and material have been merged, and the private zone, it has formed as a gray brick box.

2 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Architecture Firm: CAAT Studio (Kamboozia Architecture And Design Studio) Principle Architect and Designer: Mahdi Kamboozia Architect and Project Manager: Helena Ghanbari Architecture team: Samaneh Nematollahi Physical Model: Saba Mirhosseini Base Structure Design: Bordar Group Structural Designer in Curves & Special Parts: Behrang Baniadam Executive Manager of CAATStudio: Farhood Moghadam Construction Counselor of...

    Project details
    • Year 2022
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2022
    • Client Mr Nosoohian and Mrs Rooholamin
    • Contractor CAAT Studio
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users