Tübingen District Court Renovation | Dannien Roller Architekten + Partner

Germany / 2021

12
12 Love 1,941 Visits Published

The neo-classical building conversion and extension blend into the historical context of the old town while retaining autonomy of style. The new building distinguishes itself from the old building with modern architecture language, yet forms a natural, integral part of the existing topography. Unfinished plaster matches the natural stone walls in the surrounding area. The green roofscape contrasts with the sculptural building structure, respectfully embedded into the terraced slope of Schulberg.


Identity-defining architecture as a bridge between the past and present


Dannien Roller Architekten + Partner’s conversion of the neoclassic residential and commercial building with a single-storey extension in Tübingen’s historic centre in 2019/2020 is a successful example of architecture integrating into historical context while retaining autonomy of style.


A transparent windowed façade leads into the architecture practice’s reception area with interlaced apertures through open timber frames offering glimpses of different levels in the open office landscape. Created by lowering the old building’s floor slab, the mezzanine houses technical installations and bathrooms. The new building, where the library and offices are located among other things, impresses with its bare masonry aesthetic. Wall surfaces in the old building feature unfinished, solid-coloured plaster. Colour accents such as the brass railings, silver curtains and the neon yellow kitchen counter are used to powerful effect.


The angled new building contrasts with the rear of the old building with its modern architecture language, yet forms a natural, integral part of the existing topography. The open inner courtyard emulates a typical element of the Tübingen urban structure. Unfinished plaster in restrained colours matches the natural stone walls in the surrounding area. The green roofscape and tiers contrast with the sculptural building structure, respectfully embedded into terraced slope along the Schulberg.


 


Text: Hanna Dannien-Maassen Art historican

12 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The neo-classical building conversion and extension blend into the historical context of the old town while retaining autonomy of style. The new building distinguishes itself from the old building with modern architecture language, yet forms a natural, integral part of the existing topography. Unfinished plaster matches the natural stone walls in the surrounding area. The green roofscape contrasts with the sculptural building structure, respectfully embedded into the terraced slope of...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users