Erskineville House | Lachlan Seegers Architect

Erskineville / Australia / 2022

48
48 Love 6,208 Visits Published

Summary


At the centre of this narrow site stands a single Spotted Gum that has towered over the existing terrace since the early 1970’s. Considered a tremendous gift, a suite of precise interventions respond directly to this magnificent tree, binding the atmosphere of the home with the everchanging presence of nature.


Project Description


As part of the City of Sydney’s 1970 initiative to reinstate native vegetation cleared to make way for the expansion of the city, native saplings were offered to the general public free of charge. One of the remnants of this initiative, a 20m high Spotted Gum, is centre to this project and forms a natural counterpoint to the accumulated urban density of Erskineville.


The overall planning diagram was developed with a defined internal courtyard to address the narrow width of the site (4.8m) and inevitable proximity of the Spotted Gum. This resulted in a sense of secluded transparency with the new living areas encasing the private courtyard whilst the existing heritage fabric formed a protective threshold to the street.


Elements of the plan were then manipulated to further commemorate the compact courtyard. The kitchen was elongated to increase exposure to the courtyard. The living room sunken to offer further connection to the sky and canopy via the glazed doors. Joinery was tinted to respond to the ever-changing colours of the Spotted Gum whilst stairs were constructed from Spotted Gum to reflect the strength and importance of the tree.


The narrow site and terrace typology results in the presence of the Spotted Gum being experienced in the foreground, unless one looks vertically into the canopy. This characteristic inspired a series of apertures that mediate between the horizontal foreground view, the dappled light falling from above and vertical views into the canopy. Each aperture was fine-tuned using geometry, orientation, colour and materiality to provide a diverse sequence of atmospheres linked to the functional requirements of each room and the drama provided by movement of the tree. A rare phenomenon in such a dense urban environment.


The kitchen was defined by a series of sculpted apertures with the inner surfaces painted yellow to ensure the view into the canopy always felt sunny. Bathrooms were punctuated by geometric apertures that are reminiscent of the light wells found in Turkish baths. These were lined with dark blue tiles to create the atmosphere of being under water whilst bathing. Circulation areas were pierced with acute, triangular apertures to offer controlled glimpses into the canopy whilst moving and shards of direct light to illuminate the hallways.


Awards


Winner - Dulux Colour Awards 2022.
Shortlisted - AIDA 2022 Residential Design.
Shortlisted - Houses Awards 2022 House Alteration and Addition under 200 square metres.


Team


Lachlan Seegers Architect Project Team:
Director - Lachlan Seegers
Assistant - Don Arifi


Project Team:
Builder - Nexa Projects
Structural Engineer - James Taylor and Associates
Landscape - Lachlan Seegers Architect
Interiors - Lachlan Seegers Architect
Lighting - Lachlan Seegers Architect

48 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Summary At the centre of this narrow site stands a single Spotted Gum that has towered over the existing terrace since the early 1970’s. Considered a tremendous gift, a suite of precise interventions respond directly to this magnificent tree, binding the atmosphere of the home with the everchanging presence of nature. Project Description As part of the City of Sydney’s 1970 initiative to reinstate native vegetation cleared to make way for the expansion of the city, native...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 48 users