Les Coteaux Fleuris school group in Heudebouville | HEMAA

HEMAA ARCHITECTES Heudebouville / France / 2022

64
64 Love 6,339 Visits Published

In a remarkable site whose backdrop is the hillsides of the Seine Valley, this new school is attached to the Norman village of Heudebouville - France


A landscape of wooded countryside


From the history of the place, the school borrows materials and morphology: the wood of the half-timbered houses of the city center for the glazed frames and the framework; the slate of the bell tower and the town hall to clad and protect the facades and the roof. The morphology of the houses and farm buildings on the site is reinterpreted, giving rise to large contemporary longères (longère is the name for a long, narrow dwelling, developing along the axis of its peak, typically inhabited by farmers and artisans and typical of the regions of Brittany and Normandy in northwestern France).


The geography of the site orders the implantation of the work, the houses inserted according to the contours of the land and respect the natural soil. These guidelines delimit the playgrounds, draw orchards and become valleys collecting rainwater from the entire site to feed a landscaped basin below.


Anticipating the future


This layered organization anticipates the planned growth of the village and the future expansion of the school, with each household having the opportunity to expand. While respecting the original layout, classrooms can be added, the canteen, courtyards and yards can be extended and the equipment can accommodate more students and users. In this respect, the networks and fire safety systems already take this possible growth into account.


The structural system in porticos, by the total absence of intermediate bearing point, allows this future evolution and a complete modularity of the premises. The facades and the roof are made up of modules pre-assembled off-site, combining air/water tightness, insulation and structure. The 5x2 m pieces, developed in 3D with the carpenter, have allowed to manage the construction time.


Carbon footprint


The construction of the school is part of a process to reduce its carbon footprint. The use of wood, slate, the integration of photovoltaic panels and the absence of fossil fuel consumption for the heating of the equipment make it possible to reach the ambitious E3C2 and BEPOS levels.


Finally, the site was entirely built with local materials and companies established in the region.

64 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In a remarkable site whose backdrop is the hillsides of the Seine Valley, this new school is attached to the Norman village of Heudebouville - France A landscape of wooded countryside From the history of the place, the school borrows materials and morphology: the wood of the half-timbered houses of the city center for the glazed frames and the framework; the slate of the bell tower and the town hall to clad and protect the facades and the roof. The morphology of the houses and farm buildings...

    Project details
    • Year 2022
    • Main structure Wood
    • Client City of Heudebouville
    • Cost 4.5 M€
    • Status Completed works
    • Type Government and institutional buildings / Kindergartens / Schools/Institutes / Urban Renewal
    • Websitehttps://www.hemaarchitectes.com/heudebouville
    Archilovers On Instagram
    Lovers 64 users