Zupe House | Iván Bravo Arquitectos

Santiago / Chile / 2014

32
32 Love 3,508 Visits Published

The house is located on a hillside with a significant slope that opens to the south, the land was already consolidated at the time of design: the garden, pool and parking are pre-existences of the previous house and the land conditions make the most sensible decision to rest on existing foundations, so the project takes an uncommon complexity and becomes a discreet and silent arrangement of volumes, based on rules outside itself. 


The public spaces are distributed on the first floor and the private spaces on the second floor, forming a natural and familiar organization in which the value is given by the relationship between full and empty spaces, allowing each element to be understood as autonomous while also being part of a total. Inside, there is an obsessive level of definition in each piece of furniture and element that builds the space, turning the whole into an unrepeatable collection of design pieces. On the outside, the existing architectural authenticity of the place is respected and the rough and crumbling skin of the house is transformed into an abstract and timeless volume that, without ignoring the pre-existences, seems to have been in the same place forever. 


Project location: Lo Curro, Santiago, Chile


Completion Year: 2014


Gross Built Area: 380 m2


Photography
Aryeh Kornfeld
aryehkornfeld.myportfolio.com

Bruno Giliberto
www.brunogiliberto.com


 


[ES]


La casa está ubicada en una ladera con una pendiente significativa que se abre hacia el sur, el terreno ya estaba consolidado en el momento del diseño: el jardín, la piscina y el estacionamiento son preexistentes de la casa anterior y las condiciones del terreno toman la decisión más sensata de descansar sobre los cimientos existentes, por lo que el proyecto toma una complejidad poco común y se convierte en una disposición discreta y silenciosa de los volúmenes, basado en reglas fuera de sí mismo. Los espacios públicos se distribuyen en la primera planta y los espacios privados en la segunda planta, formando una organización natural y familiar en la que el valor viene dado por la relación entre espacios llenos y vacíos, permitiendo que cada elemento se entienda como autónomo a la vez que forma parte de un total. En el interior, hay un nivel obsesivo de definición en cada mueble y elemento que construye el espacio, convirtiendo el conjunto en una colección irrepetible de piezas de diseño. En el exterior, se respeta la autenticidad arquitectónica existente del lugar y la piel áspera y desmoronada de la casa se transforma en un volumen abstracto y atemporal que, sin ignorar las preexistencias, parece haber estado en el mismo lugar para siempre.

32 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The house is located on a hillside with a significant slope that opens to the south, the land was already consolidated at the time of design: the garden, pool and parking are pre-existences of the previous house and the land conditions make the most sensible decision to rest on existing foundations, so the project takes an uncommon complexity and becomes a discreet and silent arrangement of volumes, based on rules outside itself.  The public spaces are distributed on the first floor and...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users