The Pottering Shed | Studio MUTT

Dorset / United Kingdom / 2021

31
31 Love 4,078 Visits Published

The Pottering Shed is a 30sqm artists studio located in Poole on the south coast of the UK. The studio is designed to feel like an upside down boat. A timber structure sits on a concrete shelf, projecting from the landscape over the beach below. The building itself is oriented so that it physically appears to gaze out across Poole Harbour, this orientation and outlook provides a space for the client that recreates the other-worldly peacefulness of being out at sea.


The timber structure is painted with a layering of sculptures scrim and liquid rubber. The black viscous rubber references the historic technique of tarring boats to waterproof the timber hull. Sealed beneath the rubber, the scrim appears like fishing netting and provides a subtle texture across the surface of the building. Painted timber battens and a diamond grid of rubber painted scallop shells sit on top of the scrim and provide ornamentation that breaks down the single mass of the building. At the rear the pitched geometry of the roof manipulates and reduces in size to become diminutive in height.


The client wanted a space to write, draw, print, collage - what they refer to as their ‘analogue activities’ - and which provides a visual and climatic connection to the harbour. These analogue activities, along with challenging site constraints, have also driven the construction and materiality of the design, the collage-like appearance of the building being a result of an ambition to celebrate the buildings construction. First a concrete base was cast into the sloping cliff face, respecting the SSSI environment of Poole Harbour. Next, CNC-cut plywood cassettes were manufactured off site to 1mm tolerance, with etched part codes proudly displayed. Assembly on-site was then quick and simple, with cassette panels bolted together in a matter of days.


Internally, recycled timber shuttering planks become the flooring, while the front door, complete with portal window, is reclaimed from a nearby shipyard. Steel windows with a central pivot, horizontal opening are used to generate fully flexible and variable ventilation, and are painted in a light blue to reference the vibrant roof tiles of the adjacent historic boatshed and Grade II-listed Boat House.

31 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Pottering Shed is a 30sqm artists studio located in Poole on the south coast of the UK. The studio is designed to feel like an upside down boat. A timber structure sits on a concrete shelf, projecting from the landscape over the beach below. The building itself is oriented so that it physically appears to gaze out across Poole Harbour, this orientation and outlook provides a space for the client that recreates the other-worldly peacefulness of being out at sea. The timber structure is...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Client Roger and Carola Zogolovitch
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 31 users